Wijntip: stijlvolle chardonnay

Nicolaas Klei

Stom aanstellerig model fles met godbetert ook nog een ingeblazen klavertje. Alle reden dus om 'm in het schap te laten staan ware het niet dat de inhoud alleszins verteerbaar is. Stijlvolle en tevens gezellige chardonnay met wat hout en ook verder van alle gemakken voorzien. Peter Lehmann of the Barossa, barossa, chardonnay 2008 (€ 9,49): te koop bij Gall & Gall.

Alle column jaargangen van Nicolaas

Columns Nicolaas van 2010

  • Wijntip: charmant rood

    Johanna van der Spek? Ja, het staat er echt op het etiket van die Zuid-Franse rode wijnen. Zie Château de l'Horte. Samen met haar Franse man maakt ze heerlijke fruitige, kruidige corbières en minervois vol landelijke charme... lees verder

  • Wijntip: rood vol kracht en karakter

    Het Argentijnse Tilia trakteert op een rijtje rood vol kracht en karakter. De druiven zijn zo ongeveer dezelfde als in weergaloze klassieke médoc. Geen geld voor zoveel internationale kwaliteit... lees verder

  • Wijntip: Rioja

    Graciano, dat is een rode druif uit Rioja waarvan de wijn heerlijk is, vol kersenfruit en subtiele spannende geuren - haardvuur, tabak! - maar ook een druif die vatbaar is voor ziekten, en verder lastig in het gebruik. Gelukkig zijn er... lees verder

  • Wijntip: Penfolds

    Penfolds is beroemd geworden met Grange Hermitage. Grange is nogal onbetaalbaar, maar gelukkig zijn alle andere Penfoldswijnen ook heerlijk. Klassieke, stijlvolle, fruitige Australiërs in wit en rood van chardonnay en riesling... lees verder

  • Wijntip: shiraz

    Syrah heet in Australië shiraz en is een stoere druif. Wat te overdonderend vaak. Indrukwekkende wijnen, maar wat zwaar op de maag. Reuze blij dus met deze middelgewicht versie vol luxe fruit en exotische specerijen... lees verder

  • Wijntip: bardolino

    In Veneto, het stuk Noordoost-Italië voorbij de achtertuin van Venetië, maken ze bardolino. Nee, ik weet ook niet waarom. Kost niks maar smaakt ook nergens naar. Gelukkig zijn er uitzonderingen. Lichtvoetig rood, pit, beet... lees verder

  • Wijntip: vrolijk wit

    September is het april van de herfst. Het kan gieten, het kan mooien. Dus zetten we vrolijk zacht wit klaar. Wit vol rijp fruit dat in alle weersomstandig-
    heden onze vriend is. Deze Chileense viognier vol bloesemgeur... lees verder

  • Wijntip: BaginBox

    'BaginBox', wijn in zo'n doos met een kraantje, is dat nou wat? Net als fleswijn: het ligt aan de wijnboer. Bij De Gouden Ton vindt u een ruime keuze prima waar, de meeste nog geen vijftig euro per tien liter. Ze hebben er ook een... lees verder

  • Wijntip: sauvignon

    Onmiskenbaar Nieuw-Zeelands, fris en met exotisch fruit. Kruisbessen, kiwi, kattenpis... Nee dat is niet om te lachen, daar kan sauvignon echt naar ruiken. Maar wees gerust, een vleugje, en van een kat die louter sauvignon drinkt... lees verder

  • Wijntip: pinot blanc

    Inderdaad, niet goedkoop, maar z'n veertien euro meer dan waard, die sublieme bio-dynamische pinot blanc van Marc Kreydenweiss, te koop bij Heisterkamp. Wie toch liever wat minder uitgeeft: koop voor de helft bij... lees verder

  • Wijntip: eigenwijs lekker

    Pinot noir kent u. Maar pinot meunier? Waarschijnlijk slechts uit champagne. Maar kijkaan, hier rond Orleans (Jeanne d'Arc!) groeit ie ook. En ze maken er eigenwijs lekkere wijn van die twee pinots... lees verder

  • Wijntip: Spaanse rosé

    Een goede wijnboer is trots op z'n wijnen, en maakt ook van z’n eenvoudigste wijn een klein feestje. Proef maar deze Zuid-Spaanse rosé. Een simpele huiswijnliter, maar hij is puur, zuiver, sappig, smaakt naar z'n druif en... lees verder

  • Wijntip: sauvignon

    Een sauvignon die de meeste sancerres - ook druif sauvignon, maar dan met meer kapsones - het schaamrood op de arrogante kaken brengt. Een populaire druif, sauvignon, inmiddels zo ongeveer overal ter wereld aangeplant... lees verder

  • Wijntip: deftig rood

    Soms wil je ook in de zomer eens deftig rood. Gemaakt door Jean-Pierre Biard en - kijk nou toch - Johanna van der Spek. Een Nederlandse wijnboerin, jawel. Nou, daar kan menig Frans inboorling nog een puntje aan zuigen... lees verder

  • Wijntip: rosé voor mannen

    Rosé 'een vrouwendrankje'? Proef deze maar eens. Uit Somontano, Noordoost-Spanje, van de Spaanse tempranillo en bordeauxdruif cabernet sauvignon. Cabernet kan wat streng zijn, maar dat is voor rosé juist goed. Rosé is gauw... lees verder

  • Wijntip: sappig rood

    Chianti is beter dan vroeger, maar ook fiks prijziger. Dus zoeken we vrolijk rood van wat verderop. In de Abruzzo, van druif montepulchiano. Kijk, nu nog een fiascomandje om die fles, en je hebt een pizzeriachianti zoals een... lees verder

  • Wijntip: tijd voor rosé

    Tijd voor rosé? Dunkt me wel. Weer of geen weer, we willen vrolijk roze in het glas. En dan wel deze Zuid-Franse. Smakend naar de tijd dat men de druiven wel rijp,  maar niet zo overrijp-goed-voor-14%-alcohol plukte... lees verder

  • Wijntip: biomerlot

    Biologisch, dat heeft lang in een kwade reuk gestaan. Biologisch, dat was de geur van geitenwollen sokken, baarden en wormstekige appeltjes. Heden ten dage koopt de fine fleur biologische waren in gelikte supermarkten... lees verder

  • Wijntip: sjiek wit

    De huiswijn, dat is het visitekaartje van winkel of restaurant. Slordig visitekaartje, vaak. Niet hier. Hier hebben we vrolijk puur-natuur-wit. Uit Italië waar de Romeinen het al dronken. Laat die huiswijnliterfles aan niemand zien... lees verder

  • Wijntip: 3 keer goed

    Een frisse loirewijn van druif sauvignon met z'n voorjaarsgeuren, sappige, kruidige chardonnay van Corsica, fruitige loirerosé van cabernet franc en nog een Zuid-Franse cabernet sauvignon en merlot, ieder vol... lees verder

  • Wijntip: vrolijk makend

    De combinatie van syrah en garnacha / grenache kom je op allerlei manieren tegen in Zuid-Frankrijk, en hier werkt het ook goed, alleen weer heel anders en eigen. De Spaanse versie van kersenfruit en specerijen. Ondanks de... lees verder

  • Wijntip: budget Pape

    Dat er nog mensen zijn die per se châteauneuf-du-pape eisen, als je voor een fractie van de prijs deze kan krijgen. Ook Zuid-Frankrijk, grofweg dezelfde druivenmélange, ook rijp fruit en kruidige geuren. En lekkerder dan veel... lees verder

  • Wijntip: stijlvolle chardonnay

    Stom aanstellerig model fles met godbetert ook nog een ingeblazen klavertje. Alle reden dus om 'm in het schap te laten staan ware het niet dat de inhoud alleszins verteerbaar is. Stijlvolle en tevens gezellige chardonnay met wat hout... lees verder

  • Wijntip: sappig fruit

    Chardonnay, sauvignon, merlot... Het zijn druiven, en het zijn ook wijnen. Wijnen die genoemd zijn naar hun druivensoort. Heel overzichtelijk. Het begon in Amerika, Australië, Chili, maar je ziet het nu ook in Frankrijk... lees verder

  • Wijntip: sappige chardonnay

    Van de vermaarde familiefirma Catena. In de jaren tachtig hadden we Dolly-Parton-chardonnays, inmiddels is slank in de mode. Geen bossen hout maar een vleug, geen overrijp zoet fruit maar lekker sappig met fris een... lees verder

  • Wijntip: rosé met pit

    Rosé 'een vrouwendrankje'? Proef deze maar eens. Uit Somontano, Noordoost-Spanje, van de Spaanse tempranillo en bordeauxdruif cabernet sauvignon. Cabernet kan wat streng zijn, maar dat is voor rosé juist goed. Rosé... lees verder

  • Wijntip: viognier

    Eeuwenlang was druif viognier slechts op enkele hectaren in Zuid-Frankrijk te vinden. Condrieu, heette de wijn die ze er van maakten. Zeldzaam, en duur. Nu worden overal ter wereld witte wijnen van viognier gemaakt... lees verder

  • Wijntip: aangenaam droog

    Torrontés riekt muskaatachtig, zonder familie te zijn van druivendynastie muscat. Deze is droog, dus heel anders dan muscat-de-beaumes-de-venises en aanverwante zoetigheden, maar heeft wel diezelfde intens druivige geur... lees verder

  • Wijntip: Spaanse rosé

    Wijn van druif grenache ruikt naar kersen zeggen ze, maar dat klopt natuurlijk niet. Fruit, dat is maar behelpen. Als dat niet zo was hadden we ons net zo goed die miljoen jaar evolutie kunnen besparen en als neef chimpansee zonder... lees verder

  • Wijntip: rosé om u tegen te zeggen

    Met rosé weet je het maar nooit. Dat geldt voor alle wijn waar je nog niet intiem mee kennis hebt gemaakt, maar toch met name bij rosé. Want zo aan de buitenkant ziet het er feestelijk en dorstig makend uit, dat vrolijke roze... lees verder

  • Wijntip: onbeschaamd genieten

    Bij goede doelen-winkels denk je niet direct aan onbeschaamd genieten. Maar kijk aan: verantwoord Zuid-Afrikaans rood dat niet alleen de plaatselijke bevolking maar ook ons goed doet. Bekvol stoer rijp donker fruit met hart... lees verder

  • Wijntip: roze bubbels

    Zou het nou echt lente worden? Laten we het hoe dan ook maar vieren. Dat moet gevierd worden! Dat kan met champagne (veel meer een voorjaarswijn dan een oudejaarswijn) of een duursmakende witte wijn (chardonnay... lees verder

  • Wijntip: rijp kersenfruit

    Maart roert z'n staart: is het nog steeds kil, verwarm u met deze knoestige reserva van onverschrokken monastrellfruit, gelooid in de zomerzon als een ouwe boer met wat ruwe manieren maar een hart van goud... lees verder

  • Wijntip: stoer en toch sjiek

    Cabernet sauvignon en merlot vind je zo ongeveer overal waar druiven groeien. Malbec is wat exclusiever. Hij komt uit Zuidwest-Frankrijk, waar hij bijna altijd gemengd wordt met andere druiven, maar de meeste malbec groeit... lees verder

  • Wijntip: vrolijk fruit

    Sinds jaar en dag een feest, de biologische corbières van Château Coulon. Kruidig en zomers als Zuid-Frankrijk zelf. Dat wordt deze 2009 ook, maar nu, piepjong, is hij een en al vrolijk fruit. Koop genoeg voor nu en de rest van... lees verder

  • Wijntip: lentefris wit

    Weer of geen weer, sneeuwstorm of eerste voorjaarsdag: soms heb je gewoon zin in lentefris wit, wat het KNMI ook zegt. Zoals in deze lichte, sappig fruitige rueda uit Noord-Spanje... lees verder

  • Wijntip: warmbloedige Italiaan

    'Geselecteerd door de wijninkopers van C1000', staat er op deze stoere liter uit Zuid-Italië. Ja, wat dachten we dan? Dat C1000 dat door de wijnkopers van de concurrentie liet doen? Maar goed gedaan, hoor, C1000: warmbloedige... lees verder

  • Wijntip: lekker biologisch

    Biologisch, dat heeft lang in een kwade reuk gestaan. Biologisch, dat was de geur van geitenwollen sokken, baarden en wormstekige appeltjes. Heden ten dage koopt de fine fleur biologische waren in gelikte supermarkten... lees verder

  • Wijntip: laat je niet flessen

    Dat er nog mensen zijn die per se châteauneuf-du-pape eisen, als je voor een fractie van de prijs dit kan krijgen. Ook Zuid-Frankrijk, grofweg de zelfde druivenmélange, ook rijp fruit en kruidige geuren. En lekkerder dan veel... lees verder

  • Wijntip: port

    Port, dat is behalve Portugees ook heel Engels, en dat merk je ook in de andere wijnen uit de Douro. Deftige wijnen, als herenboeren in opgelapt tweed. Goedmoedig, welwillend, vriendelijk de pachters groetend. Rijp bessenfruit... lees verder

  • Wijntip: hartverwarmende Italiaan

    Januari, met ook nu weer wat heus winterweer, is de maand voor rode wijn, maar wit mag ook hoor. Bijvoorbeeld deze hartverwarmende zonnige Italiaan vol zonnig fruit.... lees verder

  • Wijntip: eikengeuren

    Druif malbec, oorspronkelijk Frans, maar vooral te vinden in Argentinië, smaakt als het goed is als stoere merlot. Deze is 'oak aged'. En dat proef je. Gelukkig ruisen de eikengeuren slechts op de achtergrond van onverschrokken... lees verder

  • Wijntip: aloude charme

    Port, dat kennen we, maar andere Portugese wijn? Toch bestaat die. En hoe! Hele ouderwetsche, die ruikt als een kroeg waar nog gerookt mag, en hele moderne dure, die smaakt als alle andere dure wijn... lees verder

Nicolaas Klei

"Uh... ik schrijf over wijn", zeg ik als mensen me vragen hoe ik aan de kost kom. Aarzelend, want ik blijf het wat vreemd vinden. Politie, brandweer, bestuurder van een grote graafmachine, dat zijn Echte Beroepen. Wat je wilde worden toen je nog met Lego speelde. De mensen vinden het ook vreemd. Dus ik leg uit: wekelijkse stukjes voor 'Elsevier' en 'AD' en okoko recepten, m'n nieuwe wijnencyclopedie 'Tot op de bodem'... De mensen kijken nu gelukzalig: je brood met wijn verdienen! Beroepshalve dronken door het leven! Ja, ik had het ook nooit gedacht, toen ik rechtsgeschiedenis studeerde en wijn niet meer dan een liefhebberij was, met flessen in de kaartenbakken. Maar ik werd gevraagd voor een stukje over wijn, een boek, meer stukjes, nog een boek... En dan is er sinds 2001 nog jaarlijks de 'Superwijngids'. Is wijn dan ook nog leuk, als er zo'n drieduizend flessen op de stoep staan om geproefd te worden? Ja. Maar het is ook wel echt werk.