Chocoladecake recepten

Zie ook

Chocoladecake

Chocoladecake

Gebruik voor een cakevorm van 2 liter 200 gram boter, 200 g suiker, 150 g bloem, 50 g cacaopoeder en 3 eieren. Alle ingrediënten moeten op kamertemperatuur zijn, dat geeft een mooi luchtige cake. Klop in een beslagkom de zachte boter met de suiker - het liefst fijne tafelsuiker of basterdsuiker - met de handmixer tot een mooi romig mengsel. Afhankelijk van de temperatuur van de ingrediënten, kom en omgeving kan dit 5 tot 10 minuten duren. Je ziet de structuur van de boter en suiker langzaam veranderen in een bleekwitte crème. Voeg dan de eieren een voor een toe. Voeg een volgend ei pas toe als het vorige helemaal in de crème is opgenomen. Spatel tot slot de gezeefde bloem en de cacao met een flinke snuf zout door het beslag en voeg  (eventueel) de vulling toe. Voor een chocoladecake met cranberry's bijvoorbeeld: 100 gram pure chocolade in kleine stukjes, 100 g gedroogde cranberry's en 2-3 eetlepels bosvruchtenjam. Schenk het beslag in een goed ingevette en met bloem bestoven cake vorm en bak de cake in het midden van de oven in 1 uur en 15 minuten gaar. Dit kun je controleren door met een satéstokje tot in het midden te prikken. Komt het stokje droog uit de cake, dan is de cake gaar.

[ Beeld: Ekaterina Smirnova | Shutterstock.com ]