clafoutis recepten

recept
waardering
  • 1
Clafoutis

Clafoutis

Clafoutis is een gerecht uit de streek van Limoges, gemaakt met zwarte kersen die in een beboterde ovenschaal worden gelegd en waarover een vrij dik flensjesbeslag wordt gegoten. Dien het gebak lauw en met fijne kristalsuiker op. In principe worden de kersen niet ontpit, want de pitten geven tijdens het bakken extra smaak aan het gerecht. De Academie française gaf ooit als definitie: 'een soort vruchtenvlaai', maar moest zwichten voor de protesten van de inwoners en omschreef het daarna als 'zwartekersentaart'. Er zijn talrijke clafoutis variaties denkbaar: van rode kersen tot allerlei andere vruchten.

Basisrecept clafoutis

Verwijder de pitten en stelen van 500 g zwarte kersen, bestrooi ze met 50 g suiker en laat ze minstens 30 minuten staan. Beboter een taartvorm en doe de kersen erin. Zeef 125 g bloem boven een kom en voeg 1 mespunt zout, 50 g suiker en 3 losgeklopte eieren toe. Meng alles goed en klop er krachtig 300 ml melk doorheen. Giet het beslag over de kersen, zet de vorm in een tot 180 °C verhitte oven en bak de clafoutis in 35-40 minuten gaar. Laat hem buiten de oven iets afkoelen en dien hem lauw en met poedersuiker bestrooid op.

Variaties

Clafoutis met korst maak je meestal in een vorm met een hoge rand, maar laat niets je ervan weerhouden te experimenteren met alle mogelijke soorten vormen en vormpjes die in de handel zijn. Denk bijvoorbeeld aan minivormpjes, die heel geschikt zijn om iets te maken voor bij de borrel of bij de koffie of thee. Kleine cakevormpjes zijn heel geschikt voor allerlei lekkere, kleine clafoutis. Voor een kersen- of frambozenclafoutis kun je heel goed vlaaivormpjes gebruiken. De clafoutis moet van binnen lekker zacht en smeuïg zijn, dus bak ze vooral niet te lang. ¹)

Clafoutis recept tip

Kersenclafoutis.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Clafoutis' ¹) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Mug cakes

    Mug cakes

    Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

  • Kookboek Jamie's comfort food

    Jamie's comfort food

    'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

  • Kookboek Rauw

    Rauw

    In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken