Friese kruidkoek

  • 1 stuks
  • 80 min
  • waardering 7,7
  • Gebak
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 300 g fijn roggemeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ½ theelepel baksoda (zuiveringszout)
  • 1¼ theelepel kaneel
  • ¾ theelepel gemberpoeder
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • ¼ theelepel versgeraspte nootmuskaat
  • 1⁄8 theelepel gemalen foelie
  • 1⁄8 theelepel gemalen kruidnagel
  • 150 g keukenstroop
  • 100 g blanke stroop
  • 75 g donkere basterdsuiker
  • 40 g sukade, fijngesneden
  • 40 g stemgember, fijngesneden
  • 40 g gekonfijte sinaasappelschil, fijngesneden

Bereiden

Verwarm de oven voor op 160 °C.

Zeef het roggemeel met het bakpoeder, de baksoda en specerijen bij elkaar in een grote kom. Doe de keukenstroop, blanke stroop, basterdsuiker en 50 ml water in een steelpan en verwarm het geheel zachtjes, al roerend, totdat het gelijkmatig vloeibaar en niet meer stroperig is. Laat het afkoelen tot ongeveer lichaamstemperatuur, roer het goed door en giet het over het droge mengsel. Voeg de overige ingrediënten toe en roer grondig tot er een glad en egaal gekleurd deeg ontstaat zonder lichte strepen. Dit gaat het makkelijkst met een tafelmixer, maar het kan ook eventueel met een paar krachtige handen en twee plastic deegschrapers.

Doe het deeg in een met bakpapier beklede broodvorm van 1,25 liter en strijk de bovenkant glad met vochtige handen. Bak de koek in ongeveer 1 uur gaar: een satéprikker die je in het midden van de koek steekt, moet er schoon uit komen. Haal de koek uit de vorm en laat hem volledig afkoelen op een rooster. Hij zal nu zo hard als een baksteen zijn. Wikkel de koek goed in diverse lagen plasticfolie en doe hem in een goed afgesloten trommel. Laat hem zo minstens een week rijpen. Serveer in heel dunne plakken, besmeerd met boter.

Extra benodigd

Broodvorm van 1,25 liter, bakpapier, plasticfolie

Opmerking

Deze Friese koek is mogelijk afgeleid van de zeer oude en compacte Deventer Koek. De smaken van beide koeken komen redelijk overeen, maar de Friese versie is iets luchtiger. Je moet wel geduld hebben, want de rijpingstijd is minimaal een week.

Kookboek

Het recept 'Friese kruidkoek' is afkomstig uit het kookboek...

Het Nederlands bakboek

Gaitri Pagrach-Chandra

Als het gaat om bakken heeft Nederland een lange traditie en eigen identiteit. Net als de Fransen hebben wij een unieke bakcultuur, met baksels voor allerlei... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Kruidkoek recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!