artisjokken recepten

recept
waardering
Artisjokken

Artisjokken

Overblijvende, distelachtige plant uit de Composietenfamilie met een spitse, soms bolvormige bloemknop bestaande uit bloembodem en schubvormige, vlezige bladeren. De artisjokbodems zijn, ontdaan van het hooi, eetbaar, evenals de vlezige onderkant van de blaadjes eromheen. Open bladeren met dorre punten wijzen op een te ver doorgegroeide bloemknop die hard is geworden. Artisjokken zijn een aantal dagen houdbaar als u een schijfje van de stengels snijdt en ze als een boeket in een bak water zet. Artisjokken bevatten weinig calorieën (63 kcal per 100 g), zijn vochtafdrijvend en rijk aan ijzer en kalium. Ze worden aanbevolen bij de behandeling van huidaandoeningen (eczeem).

Gebruik

Jonge, malse artisjokken kunt u gratineren of in omeletten of beignets verwerken. Artisjokbodems kunt u uitstekend vullen en als salade of garnituur bij warme en koude gerechten opdienen. Grotere, gekookte of gestoomde exemplaren geeft u lauw of koud in hun geheel. Hele artisjokken uit blik of glas bestaan uit bloembodems met op hoogte afgesneden blaadjes. Ze dienen als garnituur en salade-ingrediënt.

Artisjokken (basis recept)

Snijd met een scherp mes de kop van de artisjokken op twee derde van de hoogte af; was ze in ruim water. Breek de steel vlak onder de bladeren af (niet snijden); de draden komen dan met de steel mee naar buiten. Bind de artisjokken op zodat ze bij het koken hun vorm bewaren en laat ze 5 minuten blancheren in kokend water. Laat ze afkoelen en uitlekken. Verwijder voor het opdienen met een klein lepeltje de blaadjes en het hooi uit het midden van de artisjokken en bestrooi met zout en peper.

Artisjokken recept tip

Gestoofde artisjokken met tuinbonen.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Mug cakes

    Mug cakes

    Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

  • Kookboek Jamie's comfort food

    Jamie's comfort food

    'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

  • Kookboek Rauw

    Rauw

    In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken