Nigella Lawson: warme bloemkoolsalade met kikkererwten

  • 2 personen
  • 45 min
  • waardering 7,7
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kleine bloemkool
  • 3 eetlepels milde olijfolie
  • ½ theelepel kaneelpoeder
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 250 g zelfgekookte kikkererwten, of uitlekgewicht van een blik kikkererwten à 400 g
  • 1-2 eetlepels harissa, naar smaak (en afhankelijk van de scherpte van de harissa)
  • 4 niet te grote rijpe trostomaten (ca. 150 g in totaal)
  • 1 theelepel zeezoutvlokken, of naar smaak
  • 3-4 eetlepels granaatappelpitten
  • grote bos (ca. 100 g) bladpeterselie

Bereiden

Verwarm de oven voor op 220 °C / gasstand 7.

Maak de bloemkool schoon en verdeel hem in kleine roosjes. Doe de olie in een grote kom, voeg de kaneel en de komijnzaadjes toe en roer of klop deze door de olie. Hussel de bloemkool hier goed door. Schenk de inhoud van de kom in een kleine ovenschaal (ik gebruik meestal een wegwerpvorm van aluminiumfolie van 30 x 20 cm) en zet die 15 minuten in de oven. Was de kom die je net hebt gebruikt nog niet af.

Doe de kikkererwten in deze kom, voeg de harissa toe (proef eerst om na te gaan of je beide eetlepels wilt gebruiken) en, op het gevaar af dat ik mezelf herhaal, hussel alle ingrediënten. Snijd de tomaten in vieren en schud of roer ze door het mengsel. Haal de bloemkool na een kwartier uit de oven, schep er snel de kikkererwten en tomaten over en hussel alles door elkaar. Zet het geheel dan nog 15 minuten in de oven, tot de bloemkool gaar is.

Haal het gare mengsel uit de oven en strooi er zout over. Hussel alles (en dit is nog niet het laatste gehussel) om met de helft van de granaatappelpitten en verdeel het gerecht over twee kommen. Verdeel de peterselieblaadjes, zonder ze te hakken, over de twee kommen en hussel ze erdoor. Strooi de rest van de granaatappelpitten over het gerecht.

Bewaren

Laat restjes afkoelen, dek ze af en zet ze binnen 2 uur koel. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed. Serveer ze koud.

Kookboek

Het recept 'Nigella Lawson: warme bloemkoolsalade met kikkererwten' is afkomstig uit het kookboek...

Simply Nigella

Nigella Lawson

In 'Simply Nigella' geeft Nigella Lawson ruim 150 inspirerende én praktische recepten die moeiteloos in ons drukke leven passen. Lichte, eenvoudig te bereiden... lees verder

© Atlas Contact

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Bloemkool recept tips

Reacties op dit recept

  • JennyHeerlijk.

    reageren