broccoli recepten

recept
waardering
  • 1
Broccoli

Broccoli

Broccoli is het pittige en geurige zusje van de bloemkool. Hollandse broccoli wordt van juni tot november aangevoerd. Let er bij aankoop op dat de broccoli mooi diepgroen en vast van structuur is. De bloemhoofdjes moeten goed gesloten zijn. Bewaar broccoli hooguit enkele dagen in de groentela van de koelkast; de groente wordt snel slap. Maak de broccoli schoon door het onderste harde gedeelte (ca. 2 cm) van de stengel weg te snijden en de groente goed te wassen. Snijd de stengel in plakjes en verdeel het scherm in roosjes. De tegenwoordig geteelde Crownbroccoli heeft geen steel meer, alleen de zachtere roosjes. Reken ca. 250 g per persoon als u de groente gekookt geeft. Voor een salade of in een hartige taart is 125 g broccoli voldoende.

Soorten

Er zijn diverse soorten broccoli, maar de bekendste is de calabrese, met groene, compacte roosjes. Andere soorten kunnen paars, lichtgroen en wit zijn. Daarnaast zijn ook kruisingen zoals broccolini verkrijgbaar. Chinese broccoli is herkenbaar aan de kleine witte bloempjes. De groente kan in zijn geheel gestoomd en met oestersaus geserveerd worden, of je kunt het blad en de steel in stukjes gesneden in soepen en roerbakschotels verwerken. ¹)

Broccoli combinaties

Broccoli smaakt lekker bij ei en eiergerechten, bij kaas, vlees, vis, kip en de meeste groenten. Voeg eens een gepeld teentje knoflook toe aan het kookwater. Of pers een teentje knoflook uit boven de boter of olie waarin u de broccoli bakt.

Recept broccoli à la crème

Maak 1 kg broccoli schoon en doe hem in 2 liter kokend water met zout en 2 uitgeperste teentjes knoflook. Laat de groente flink doorkoken; de broccoli moet mooi stevig blijven. Laat hem in een vergiet uitlekken en snijd hem in gelijke kleine stukjes. Verhit in een sauteuse wat boter tot lichtbruin, roer er 150-200 ml room door en laat ook de room wat kleur krijgen. Doe er de stukjes broccoli bij, voeg peper en zo nodig zout toe en laat het gerecht 5 minuten pruttelen. Serveer gloeiend heet. ²)

Broccoli recept tip

Lekker: broccoli in porcinisaus.

[ Bron: 'Margriet kookboek'  |  'Het Grote Kookboek' ¹)  |  'De Grote Larousse Gastronomique' ²) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Mug cakes

    Mug cakes

    Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

  • Kookboek Jamie's comfort food

    Jamie's comfort food

    'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

  • Kookboek Rauw

    Rauw

    In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken