cassoulet recepten

recept
waardering
Cassoulet

Cassoulet

Cassoulet, een verrukkelijk stoofgerecht dat heel lang op het vuur staat, dateert uit de veertiende eeuw en is afkomstig uit Castelnaudary. Het is een van de bekendste Franse gerechten ter wereld en het is zo ongeveer het Franse nationale gerecht. Het belangrijkste ingrediënt zijn de witte bonen, waaraan elke soort vlees of gevogelte kan worden toegevoegd, maar geen kip of vis. In sommige steden wordt het gerecht gemaakt met varkensvlees, in andere met schapenvlees, gans of eend; in het wildseizoen worden ook wilde vogels gebruikt. De naam 'cassoulet' komt overigens van het woord casserole, een geglazuurde aardewerken schaal die speciaal voor dit gerecht is ontwikkeld.

Bereiding

De bereiding van cassoulet bestaat uit een aantal handelingen die tegelijkertijd plaatsvinden: de bonen koken en het schapen- en varkensvlees apart klaarmaken (gestoofde karbonaden, gekookte worst, desgewenst schapenragout). Het uiteindelijke afdeklaagje is onmisbaar voor een mooie korst. Volgens de puristen mogen enkele details niet uit het oog worden verloren: de kookpot dient met een teentje knoflook te zijn ingewreven en de korst moet een aantal keren worden doorgebroken (7 keer zegt men in Castelnaudary; 8 keer riposteert Toulouse). ¹)

[ Bron: 'Het Franse brasserie kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek De perfecte Preston

    De perfecte Preston

    In 'De perfecte Preston' deelt Matt Preston zijn ultieme keukengeheimen. Zijn 300 tips zorgen ervoor dat iedereen... bekijk 'De perfecte Preston'

  • Kookboek Avocado

    Avocado

    In 'Avocado' vind je meer dan dertig prachtig vormgegeven recepten, van ontbijt, lunch en diner tot hartige en zoete snacks... bekijk 'Avocado'

  • Kookboek Ontbijt

    Ontbijt

    In 'Ontbijt' duikt culinair journalist Mara Grimm in de geschiedenis van de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarnaast gaat ze op zoek... bekijk 'Ontbijt'

bekijk alle kookboeken