cassoulet recepten

recept
waardering
Cassoulet

Cassoulet

Cassoulet, een verrukkelijk stoofgerecht dat heel lang op het vuur staat, dateert uit de veertiende eeuw en is afkomstig uit Castelnaudary. Het is een van de bekendste Franse gerechten ter wereld en het is zo ongeveer het Franse nationale gerecht. Het belangrijkste ingrediënt zijn de witte bonen, waaraan elke soort vlees of gevogelte kan worden toegevoegd, maar geen kip of vis. In sommige steden wordt het gerecht gemaakt met varkensvlees, in andere met schapenvlees, gans of eend; in het wildseizoen worden ook wilde vogels gebruikt. De naam 'cassoulet' komt overigens van het woord casserole, een geglazuurde aardewerken schaal die speciaal voor dit gerecht is ontwikkeld.

Bereiding

De bereiding van cassoulet bestaat uit een aantal handelingen die tegelijkertijd plaatsvinden: de bonen koken en het schapen- en varkensvlees apart klaarmaken (gestoofde karbonaden, gekookte worst, desgewenst schapenragout). Het uiteindelijke afdeklaagje is onmisbaar voor een mooie korst. Volgens de puristen mogen enkele details niet uit het oog worden verloren: de kookpot dient met een teentje knoflook te zijn ingewreven en de korst moet een aantal keren worden doorgebroken (7 keer zegt men in Castelnaudary; 8 keer riposteert Toulouse). ¹)

[ Bron: 'Het Franse brasserie kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek New York

    New York

    Zin in een bagel, een cheesecake of een matza ball soup? In dit prachtige kookboek vind je maar liefst 130 typische New Yorkse... bekijk 'New York'

  • Kookboek Pizza de luxe

    Pizza de luxe

    Pizza wordt niet echt als culinair hoogstaand beschouwd... maar wacht tot je een pizza uit 'Pizza de luxe' klaarmaakt... bekijk 'Pizza de luxe'

  • Kookboek Snel klaar

    Snel klaar

    Lekker, gezond en zó klaar. Te drukke agenda om te koken? Dit boek bewijst dat je in enkele minuten een lekkere en gezonde maaltijd... bekijk 'Snel klaar'

bekijk alle kookboeken