cassoulet recepten

recept
waardering
Cassoulet

Cassoulet

Cassoulet, een verrukkelijk stoofgerecht dat heel lang op het vuur staat, dateert uit de veertiende eeuw en is afkomstig uit Castelnaudary. Het is een van de bekendste Franse gerechten ter wereld en het is zo ongeveer het Franse nationale gerecht. Het belangrijkste ingrediënt zijn de witte bonen, waaraan elke soort vlees of gevogelte kan worden toegevoegd, maar geen kip of vis. In sommige steden wordt het gerecht gemaakt met varkensvlees, in andere met schapenvlees, gans of eend; in het wildseizoen worden ook wilde vogels gebruikt. De naam 'cassoulet' komt overigens van het woord casserole, een geglazuurde aardewerken schaal die speciaal voor dit gerecht is ontwikkeld.

Bereiding

De bereiding van cassoulet bestaat uit een aantal handelingen die tegelijkertijd plaatsvinden: de bonen koken en het schapen- en varkensvlees apart klaarmaken (gestoofde karbonaden, gekookte worst, desgewenst schapenragout). Het uiteindelijke afdeklaagje is onmisbaar voor een mooie korst. Volgens de puristen mogen enkele details niet uit het oog worden verloren: de kookpot dient met een teentje knoflook te zijn ingewreven en de korst moet een aantal keren worden doorgebroken (7 keer zegt men in Castelnaudary; 8 keer riposteert Toulouse). ¹)

[ Bron: 'Het Franse brasserie kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Mug cakes

    Mug cakes

    Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

  • Kookboek Jamie's comfort food

    Jamie's comfort food

    'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

  • Kookboek Rauw

    Rauw

    In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken