Courgetteballetjes in een gekruide saus

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Indiaas
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 middelgrote uien, fijngesnipperd
  • ¼ theelepel kurkuma
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 250 g tomaten, gepeld en gehakt
  • 1 blik (400 ml) kokosmelk - gebruik de helft, je kunt de rest invriezen voor een volgende keer
  • voor de balletjes
  • 500 g courgettes, grof geraspt
  • 1 theelepel geraspte verse gember
  • 2 eetlepels gehakte koriander
  • 50 g kikkererwtenmeel
  • koudgeperste koolzaadolie, voor het frituren
  • gehakte verse koriander en/of partjes limoen, voor erbij

Bereiden

Verhit de olijfolie in een koekenpan en fruit de uien 7-8 minuten tot ze zacht zijn.

Doe intussen de geraspte courgettes in een schone theedoek, rol hem op en knijp er boven een kom zo veel mogelijk vocht uit - doorgaans een paar eetlepels of zo. Bewaar dat opgevangen vocht.

Meng de uitgeknepen courgettes met 2 eetlepels van de gefruite ui, de gember, gehakte koriander, het kikkererwtenmeel en zout naar smaak. Maak van dit courgettemengsel 16 balletjes ter grootte van een walnoot of iets groter.

Verhit 3 cm koolzaadolie in een brede steelpan voor het frituren.

Houd de olie in de gaten terwijl je teruggaat naar het uienmengsel: voeg hieraan de kurkuma, komijn en koriander toe, roer alles een paar seconden op het vuur door en voeg dan de gehakte tomaten, de kokosmelk en het opgevangen courgettevocht toe.

Frituur intussen de balletjes in porties tot ze diepbruin en knapperig zijn, ongeveer 4-5 minuten. Het is heel belangrijk om ze lang genoeg te frituren om er zeker van te zijn dat ze vanbinnen ook gaar zijn. Zorg dus dat de olie niet te heet is, want dan kunnen ze vanbuiten te snel gaar worden. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Schenk de uiensaus in een verwarmde ondiepe schaal, leg de courgetteballetjes erop, strooi er wat verse koriander over en serveer. Je kunt ze ook op afzonderlijke borden serveren, in een beetje saus en met een partje limoen.

Tip

Serveer met witte basmatirijst.

Kookboek

Het recept 'Courgetteballetjes in een gekruide saus' is afkomstig uit het kookboek...

30 minuten vegetarisch

Rose Elliot

Rose Elliot geeft 140 moderne vegetarische recepten die binnen 30 minuten op tafel staan, variërend van snelle voorgerechten, hapjes en heerlijke soepen... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Courgette recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!