Groene kool recepten

Groene kool

Groene kool

Groene kool ligt meestal onder de naam savooiekool in het schap. Groene kool hoort tot de oudste koolsoorten die bekend zijn. De vaak grote kool bestaat uit een losse krop van grote bobbelige bladeren. De losse buitenste bladeren zijn echt groen, naar binnen toe worden ze steeds lichter en geler. Die losse groene bladeren kun je goed vullen. Om de bladeren wat soepeler te maken, wikkel je ze in een vochtige schone doek en verwarm je ze een tot twee minuten in de magnetron. Daarna snijd je de stugge middennerf wigvormig weg en schep je wat vulling in het midden van het blad. Sla de zijkanten van het blad over de vulling en rol het blad stevig op. Leg de rolletjes met de sluitkant naar beneden in een ingevette ovenschaal. Schenk wat fond of bouillon op de bodem, strooi er witbroodkruim vermengd met olijfolie of geraspte kaas over en bak de koolrolletjes in de oven in 30 minuten mooi bruin. Het binnenste van de kool eet je dan de volgende dag, of de volgende week. Want kool kun je goed bewaren. Smoor de in brede repen gesneden kool bijvoorbeeld met zachtjes uitgebakken spek, ui, blokjes appel en een beetje bouillon of roerbak ze met pastinaak, winterwortel en wat kerrie. Of verwerk de groene kool in een winterse groentesoep met parelgort of pasta en kleine gehaktballetjes. En natuurlijk leent groene kool zich ook prima voor een lekkere stamppot, bijvoorbeeld met blokjes kaas en cashewnoten.

Groene kool rolletjes

Breng in een grote pan ruim water aan de kook. Neem 20 mooie, grote bladeren van 2 groene kolen. Laat deze in gedeelten in het kokende water zacht worden. Spoel ze direct af met koud water en laat ze uitlekken in een vergiet. Snijd het binnenste van 1 kool in ragfijne reepjes. Pel 1 ui en snipper deze heel fijn. Schil 2 appels en rasp ze grof. Schep in een kom de fijngesneden kool, ui, appel, 2 theelepels tijm en 2 theelepels karwijzaad door elkaar. Voeg zout en peper naar smaak toe. Spreid de groene koolbladeren uit. Snijd de harde stronken wigvormig weg. Schep het kool-appelmengsel in het midden op de bladeren. Vouw de zijkanten van de koolbladeren over de vulling en rol de bladeren stevig op. Vet een lage ovenschaal in en leg de koolrolletjes er dicht tegen elkaar in. Schenk 150 ml droge witte wijn en 150 ml bouillon erin en verdeel 50 g boter in vlokjes erover. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Verwarm de oven voor op 175 °C. Laat de groene kool rolletjes in ca. 1 uur gaar worden. Verwijder eventueel na 45 minuten het folie, zodat het teveel aan vocht kan verdampen.

[ Beeld: Orlio | Shutterstock.com ]