Koolrabi recepten

Koolrabi

Koolrabi

Koolrabi is een buitenbeentje in de koolfamilie. De knol groeit als een verdikking van de stengel vlak boven de grond. En koolrabi is in tegenstelling tot de andere koolsoorten een echte lente- en zomergroente. Qua smaak is koolrabi licht en prima te verwerken in hippe gerechten. Rauw neigt de lichtpittige smaak naar radijsjes, gekookt doet de smaak eerder denken aan bloemkool en meiraapjes. Jonge koolrabi's met een doorsnede van zo'n zeven tot acht centimeter zijn het lekkerst. Grotere knollen worden vaak vezelig. Koolrabi's schil je het makkelijkst met een dunschiller. Onder de stevige schil is de groente bleek groenwit van kleur.

Rauwe of gekookte koolrabi

Rauwe koolrabi - in kleine blokjes of grof geraspt - steekt mooi af in een groene salade en combineert ook mooi met spinazie en radijsjes. Of serveer geraspte koolrabi vermengd met een sinaasappeldressing en fijngehakte verse munt op een bruschetta van donker volkorenbrood. Warm komt koolrabi goed tot zijn recht als je blokjes smoort in echte boter met wat sinaasappelrasp, ook heerlijk samen met doperwtjes of tuinboontjes. Of rooster plakken koolrabi die je bestrijkt met citroenolie in een hete grillpan.

Gevulde koolrabi

Hele koolrabi kun je vullen. Kook de geschilde knollen eerst beetgaar, hol ze dan met een lepel uit tot op een centimeter van de wand. Snijd het uitgeholde binnenste fijn en meng dit met verkruimelde geitenkaas, peterselie en bieslook en pijnboompitten. Vul de koolrabi's met dit mengsel en zet ze naast elkaar in een passende ovenschaal. Druppel er wat olijfolie over, schenk een beetje bouillon op de bodem van de schaal en bak de koolrabi's in een oven van 200 °C in 25 minuten mooi bruin en gaar.

[ Beeld: Svetlana Foote | Shutterstock.com ]