linzen recepten

recept
waardering
  • 1
Linzen

Linzen

Rond, plat zaadje van een peulgewas uit de Vlinderbloemenfamilie. In elke peul zitten twee zaadjes. De peulen worden altijd gedopt en de linzen worden gaar gegeten. Linzen worden al sinds mensenheugenis geteeld en komen oorspronkelijk uit het Midden-Oosten. Linzen zijn voedzaam en calorierijk (336 kcal per 100 g) en bevatten veel eiwitten (24%), koolhydraten (56%), fosfor en ijzer en vitaminen van de B-groep.

Linzen bereiden

Linzen worden op verschillende manieren bereid: terwijl ze nog warm zijn met een mosterdvinaigrette omgeschept, met geschaafde truffel aangemaakt en met eend of gegrilde zalm geserveerd, of met ui en andere smaakgevers gemengd als basis voor een hartige soep. Ze zijn ook heerlijk als volledige maaltijd door ze met verse worst als saucisses de Toulouse, petit salé (licht gezouten varkensspek), konijn of patrijs te laten smoren. ¹)

Linzen toepassing

Bruine en groene linzen zijn lekker in goed gevulde stoofschotels met veel wintergroenten en lamsvlees of rundvlees. Vlees is niet echt nodig, want linzen zelf bevatten net als vlees veel eiwit en B-vitamines. Beetgaar gekookte linzen zijn ook heerlijk als lauwwarme salade met een dressing van sherryazijn en walnotenolie en verder alleen wat fijngesnipperde rode ui of ringetjes bosui. Serveer de salade op een bedje van rucola en strooi er wat verkruimelde geitenkaas over. Of leg er plakjes gerookte eendenborst op. Rode linzen blijven prachtig oranje, maar koken wel snel stuk. Ze zijn dan ook meer geschikt voor een mooi gebonden linzensoep of kruidige Indiase bonenpuree (dalh). ²)

Recept linzen met spekblokjes

Kook 1 kg linzen beetgaar. Blancheer 250 g vers buikspek in blokjes, laat ze uitlekken en bak ze in wat boter goudbruin. Maak een vinaigrette met 1 eetlepel rode wijn en wat gesnipperde sjalot. Laat de linzen uitlekken en breng ze over in een voorverwarmde diepe schaal. Doe er de spekjes bij, besprenkel ze met vinaigrette en strooi er peterselie over.

Linzen recept tips

Een heerlijke Franse klassieker: warme linzen met vinaigrette.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' | 'Uit eten in Parijs' ¹) | redactie ²) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken