rodekool recepten

recept
waardering
  • 1
Rodekool

Rodekool

Rodekool is vrijwel het gehele jaar door verkrijgbaar. Het is een typische bewaarkool: de bewaartijd bedraagt twee tot zes weken. Een kool van gemiddelde grootte weegt 1500 gram. Reken per persoon op 250 gram. Reeds voorgesneden rodekool is in vacuümverpakking in zakjes van 500 gram verkrijgbaar. Reken hiervan per persoon 200 gram. Let bij het kopen van rodekool op de glanzende rode kleur met een blauwachtige waas en op de vastheid van de kool. De bladeren moeten knapperig zijn zonder direct los te laten van de kool. Lekkere combinaties met rodekool: spek, kastanjes, wildgerechten, bloedworst en hachee.

Rodekool met appeltjes

Verwijder de buitenbladeren en de dikke stronk, snijd de rodekool in vieren en vervolgens in dunne reepjes. Was ze en slinger ze droog. Smelt in een pan 40 g boter, doe de kool erin en voeg zout, peper, 1 eetlepel azijn en een scheutje water toe. Sluit de pan en stoof de kool op laag vuur. Schil in die tijd 3-4 zure appels, verwijder het klokhuis en snijd ze in kleine plakjes. Doe ze na drie kwartier bij de kool in de pan en bestrooi ze met 1 eetlepel rietsuiker. Sluit de pan en stoof nog 20 minuten. Deze kool past goed bij gesmoord rundvlees in een saus en gekookt varkens- en rundvlees. ¹)

Rodekool met kastanjes

Maak de kool schoon en snijd hem in dunne reepjes. Verwarm in een pan 4 eetlepels reuzel. Voeg de rodekool en 20 gepelde kastanjes toe. Schenk er zo veel bouillon bij dat alles net onderstaat, en voeg zout en peper toe. Sluit de pan en stoof de kool 1 uur. Dit gerecht past goed bij gebraden groot vlees of varkenskarbonade. ¹)

Salade van rodekool

Verwijder de grove buiten bladen van een rodekool, snijd hem in vieren en verwijder het witte hart. Snijd de kool in reepjes van 5 mm breed, blancheer ze 5 minuten, dompel ze in koud water en laat ze uitlekken. Leg ze in een slakom, besprenkel ze met 2 dl kokende rodewijnazijn, roer en laat ze 5-6 uur staan. Laat ze uitlekken en maak ze aan met zout, peper en olie. ¹)

Rodekool recept tip

Pittige rodekool.

[ Bron: 'Margriet kookboek' | 'Wannée kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Mug cakes

    Mug cakes

    Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

  • Kookboek Jamie's comfort food

    Jamie's comfort food

    'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

  • Kookboek Rauw

    Rauw

    In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken