Spitskool recepten

Spitskool

Spitskool

Spitskool is een echte nazomerkool. Een variant van de witte kool, maar dan met een spitse krop. De bladeren zijn duidelijk minder stug dan die van witte kool en de smaak is ook wat zachter. Spitskool doet het goed in snelle doordeweekse gerechten. Snijd de kool dan in repen van 2-3 cm breed en roerbak ze met plakjes knoflook en partjes rode ui enkele minuten in een wok met hete olie tot de kool gaat slinken. Heerlijk met wat kerrie en een scheutje kokosmelk. Of stoof de repen spitskool met partjes tomaat en fijngehakte oregano in wat olijfolie zachtjes beetgaar en serveer de kool zo bij varkensschnitzels gesmoord in witte wijn.

Spitskool recept

De grote langwerpige bladeren lenen zich goed voor het maken van gevulde koolrolletjes. Snijd de dikke nerf onderaan het blad wigvormig weg en laat de bladeren in een stoompan of in de magnetron in een paar minuten soepel worden. Na even uitlekken op keukenpapier vul je de bladeren dan met kruidig aangemaakt kalfsgehakt, paddenstoelenrisotto of kerrierijst met rozijnen en nootjes. Schep een flinke lepel vulling op het breedste deel van het blad, vouw de zijkanten van het blad erover en rol het blad dan van onderaf stevig op. Leg de rolletjes met de naad naar beneden in een ingevette ovenschaal en schenk wat bouillon of een verse tomatensaus op de bodem. Bestrooi de rolletjes met een mengsel van geraspte kaas, witbroodkruim en verse tijm en laat de rolletjes in de oven in 30-40 minuten goudbruin en gaar worden.

[ Beeld: estike | Shutterstock.com ]