Rabarber-frambozenjam met kardemom

  • 1 kg jam
  • 55 min
  • waardering 7,5
  • Overig
  • Mediterraan
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 750 g rabarber, in stukjes van 2½ cm
  • 510 g kristalsuiker
  • fijngeraspte schil en sap van 1 onbespoten citroen
  • 250 g frambozen
  • 1/8 theelepel versgemalen kardemomzaad

Voorbereiden

Meng de rabarber met de kristalsuiker, de geraspte citroenschil en het citroensap in een grote kom. Dek af met een schone theedoek en laat 1 nacht staan.

Bereiden

Schenk het siroopachtige sap de volgende dag door een grove zeef in een grote pan en breng langzaam aan de kook. Roer door totdat alle suiker is opgelost. Laat de siroop ongeveer 10 minuten flink koken totdat een suikerthermometer 105 °C aangeeft. Als je geen suikerthermometer hebt, haal de pan dan even van het vuur en wacht tot de vloeistof ophoudt met bubbelen. Druk daarna met een lepel op het oppervlak. Het oppervlak moet dik zijn en licht rimpelen.

Voeg de rabarber toe en breng terug aan de kook. Laat 5 minuten koken en voeg de frambozen toe. Laat af en toe roerend 10 tot 12 minuten koken totdat het rabarbermengsel dik en jamachtig is. Test met een koud bord (zie de tip onderaan het recept). Haal de pan van het vuur zodra de jam klaar is en roer een snufje zout en het gemalen kardemomzaad erdoor. Laat volledig afkoelen, doe over in potten of een afsluitbaar bakje en bewaar in de koelkast of de diepvries. Eet binnen 4 weken.

Tip

Zet een groot bord in de diepvries zodra je begint met het koken van de jam. Test of de jam klaar is door wat op het bord te doen en dit 1 minuut in de diepvries te zetten. Als de jam klaar is, ontstaat er een rimpelig vel als je met je vinger op het oppervlak duwt. Als de jam te dun en te vloeibaar is, laat de jam dan nog even koken en zet het bord terug in de diepvries zodat je nog een keer kunt testen.

Opmerking

Deze jam is perfect als je geen puf hebt om met pectine en het steriliseren van jampotten aan de slag te gaan. Je kunt de jam met bijna elke fruitsoort maken, in welke hoeveelheid dan ook, en verfijnen met kruiden, specerijen of andere smaakmakers die je lekker vindt. Deze zogenaamde koelkastjam is beter voor je dan de gewone jam die je in de winkel koopt, omdat er veel minder suiker in zit. De vuistregel bij gewone jam is dat je tussen de 55 en 70 procent van het gewicht van het fruit aan suiker nodig hebt om de jam te laten geleren. Met koelkastjam heb je ongeveer 50 procent nodig, waardoor de jam veel meer naar fruit smaakt. Het nadeel is dat de jam minder lang houdbaar is en dat je de jam in de koelkast moet bewaren in plaats van in de voorraadkast. Dat hindert niet, want de jam is waarschijnlijk al op voordat er verdachte groene haartjes ontstaan! Een andere truc die wij gebruiken is om het fruit 1 nacht in de suiker te laten weken, waardoor het sap vrijkomt. Door de siroop die je daardoor krijgt te koken voordat je het fruit toevoegt, krijgt de jam een betere textuur, een betere kleur en een frissere smaak.

Kookboek

Het recept 'Rabarber-frambozenjam met kardemom' is afkomstig uit het kookboek...

Vegarabia

Greg Malouf & Lucy Malouf

Ontdek de vegetarische kant van het Midden-Oosten in 'Vegarabia', het nieuwste kookboek van Greg en Lucy Malouf. Zij laten zien dat deze keuken, met al z'n... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Jam recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!