Geroosterde kip met gefrituurde bloemkool en hummus

  • 4 personen
  • 30 min
  • waardering 7,7
  • Lunchgerecht
  • Grieks
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 2½ eetlepel maïzena
  • 3 theelepels gemalen koriander
  • ½ bloemkool, in kleine roosjes gesneden
  • plantaardige olie, om in te frituren
  • 300 g kipdijen zonder bot maar met vel, schoongemaakt
  • 100 g mayonaise
  • 4 kleine pitabroodjes
  • extra vergine olijfolie, om te bestrijken
  • 80 g hummus of pinda-korianderzaadhummus (zie onderaan het recept)

Bereiden

Verwarm de oven voor tot 200 °C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Meng de maïzena en koriander in een kom, voeg de bloemkoolroosjes toe en hussel die erdoor; schud het teveel eraf.

Verhit de olie in een friteuse tot 180 °C (of in een pan met dikke bodem; als een blokje brood in 15 seconden bruin is, is de olie op temperatuur). Voeg de bloemkool in porties toe en bak de roosjes goudgeel. Haal ze uit de pan met een schuimspaan, laat ze uitlekken op keukenpapier en strooi er zout en peper over.

Wentel de kip door het maïzenamengsel, leg de dijen op de beklede bakplaat en rooster ze 15 minuten. Strooi er zout over en zet ze apart.

Snijd de kip in plakken van 1 cm dikte en doe die in een kom met de bloemkool. Voeg de mayonaise toe en meng tot alles goed is bedekt.

Bestrijk de pitabroodjes met extra vergine olijfolie en gril ze kort aan beide kanten. Schep op elk pitabroodje hummus en daarop het kip-bloemkoolmengsel. Vouw dubbel en serveer.

Extra benodigd

Bakpapier

Hummus met pinda's en korianderzaad

Week 200 g gedroogde kikkererwten een nacht in water. Giet ze af en kook ze dan gaar in vers water (zonder zout). Laat ze helemaal afkoelen in het water. Verwarm de oven voor tot 180 °C. Wikkel 1 teentje knoflook in aluminiumfolie en rooster hem in de oven in 10 tot 15 minuten zacht. Laat afkoelen en verwijder dan de schil. Rooster intussen 1 theelepel korianderzaad in een droge koekenpan, doe het over in een vijzel en stamp het tot een fijn poeder. Giet de kikkererwten af maar bewaar wat van het kooknat. Doe ze in een keukenmachine met de knoflook, gestampte koriander, 50 g geroosterde pinda's, 1 eetlepel tahin en 75 ml extra vergine olijfolie gemengd met 75 ml plantaardige olie en maal er een gladde pasta van. Roer het sap van 2½ citroen erdoor, en zout naar smaak. Is de dip te dik, voeg dan wat van het bewaarde kooknat toe. Schep de hummus in een kom en garneer met olijfolie en korianderzaad (optioneel).

Kookboek

Het recept 'Geroosterde kip met gefrituurde bloemkool en hummus' is afkomstig uit het kookboek...

Greek

George Calombaris

Met 'Greek' heb je een masterclass Grieks koken in handen maar dan wel met de moderne twist van George Calombaris. Van snacks tot en met desserts... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (3 stemmen)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!