Piepkuikens met blauwe druiven, jeneverbessen en rode wijn

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 7
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 4 piepkuikens
  • 12 jeneverbessen, gekneusd
  • 15 g boter, op kamertemperatuur
  • 1 grote ui, in ringen
  • 2 stengels bleekselderij, fijngehakt
  • olijfolie
  • 600 g blauwe druiven zonder pit, de helft aan de steel in kleine trosjes, de helft los
  • 4 blaadjes laurier
  • 6 takjes tijm
  • 250 ml rode wijn
  • 75 ml saba (vincotto)

Bereiden

Maak het vel op de borst van de piepkuikens voorzichtig los. Vermeng de helft van de jeneverbessen met de boter, bestrooi met peper en wrijf dit voorzichtig onder het vel, zonder dat het vel scheurt. Bestrooi de kuikens vanbinnen met peper en zout. Verhit de oven tot 190 °C / gasoven stand 5.

Leg de ui en de bleekselderij in een ovenschaal waar de druiven en de piepkuikens in een enkele laag in passen. Voeg naar smaak peper en zout toe en roer er 2 eetlepels olijfolie door. Gebruik een houten lepel om de losse druiven grof te pletten zodat het sap eruit komt (of plet ze in een vijzel). Leg de piepkuikens en de kleine trosjes druiven op de groenten en schep er de geperste druiven omheen.

Stop er laurier en tijm tussen. Bestrooi met peper en zout, strooi er de rest van de jeneverbessen over en druppel wat olijfolie over de druiven en de kuikens.

Meng de wijn met de saba en giet het rond de kuikens. Zet ze 45 tot 50 minuten in de hete oven of tot de druiven gekrompen en de piepkuikens gaar zijn. Bedruip de kuikens af en toe met braadvocht. Kijk of ze gaar zijn door met een scherp mes tussen de dij en het lijf te prikken. Als het vlees gemakkelijk loslaat zijn de kuikens gaar.

Zet de piepkuikens bij voorkeur op tafel in de pan waarin ze klaargemaakt zijn met in boter gestoofde kool. Geef er spelt, farro of gerst bij, of aardappelen gebakken in olijfolie.

Opmerking

'Saba of vincotto is druivenmost. Je kunt het online kopen via www.oilvinegar.com of in Italiaanse delicatessenwinkels. Maak dit gerecht klaar op regenachtige novemberdagen en je weet meteen weer wat er zo mooi is aan de herfst.' - Diana Henry

Kookboek

Het recept 'Piepkuikens met blauwe druiven, jeneverbessen en rode wijn' is afkomstig uit het kookboek...

Gouden Kip

Diana Henry

In 'Gouden Kip' van Diana Henry staan 125 recepten voor kip, voor elke dag en elk moment. Van Vietnamese chilikip en gerookte kipsalade tot met... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (1 stem)

Kip recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!