Gestoofde kippenbouten met vijgen en amandelsaus

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 2 rode uien, in ringen
  • 6 grote vijgen, in de lengte in kwarten gesneden
  • 4 verse laurierblaadjes
  • 4 grote kippenbouten
  • 3 eetlepels honing
  • 1 theelepel kaneel
  • 125 ml verjus of wittewijnazijn van goede kwaliteit
  • 250 ml goede kippenbouillon
  • 1 eetlepel olijfolie
  • gestoomde couscous, voor erbij
  • voor de amandelsaus
  • 160 g ongezouten amandelen, geroosterd
  • 1 dikke plak zuurdesembrood, geweekt in water en uitgeknepen
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • 1 theelepel zeezoutvlokken
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels citroensap
  • 1 eetlepel rodewijnazijn

Bereiden

Doe voor de saus de amandelen, het brood, de knoflook en het zout in een keukenmachine en hak fijn. Schenk, terwijl de machine draait, langzaam de olie erbij en laat de machine draaien tot alles goed gemengd is. Meng het citroensap, de wijnazijn en 180 ml water en schenk dit er geleidelijk bij. Laat de machine net zolang draaien tot er een glad mengsel ontstaat. Breng op smaak met peper en zout. Zet apart. De saus zal iets dikker worden, roer er een beetje water door om de saus wat vloeibaarder te maken.

Verwarm de oven voor tot 190 °C.

Doe de ui, de vijgen en de laurierblaadjes in een grote ovenschaal en leg de kippenbouten erop.

Doe de honing, de kaneel, de verjus of wittewijnazijn en de bouillon in een kleine pan op middelhoog vuur en roer tot de honing oplost. Schenk het warme honingmengsel over de kip in de schaal, besprenkel met de olie en bestrooi met peper en zout. Bak 35 tot 40 minuten in de oven tot de kip gaar en goudbruin is. Haal de kip uit de schaal en leg op een bord.

Schenk het braadvocht uit de schaal in een kleine pan en laat op hoog vuur 8 tot 10 minuten koken tot de saus iets is ingedikt. Schenk de saus over de uien en de vijgen in de schaal. Schep voorzichtig om, maar zorg ervoor dat de vijgen niet stuk gaan.

Verdeel de couscous over ondiepe schaaltjes, leg de kip erop en schep de vijgensaus erover. Serveer met de amandelsaus.

Extra benodigd

Keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Gestoofde kippenbouten met vijgen en amandelsaus' is afkomstig uit het kookboek...

Uit Marokko

Rob Palmer & Sophia Palmer

Ontdek de veelzijdigheid van de Marokkaanse keuken met 'Uit Marokko'. Dit bijzondere kookboek neemt de lezer mee op een culinaire reis door Marokko; van de... lees verder

© Good Cook

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Kippenbouten recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!