Gordon Ramsay: kippenvleugels met sinaasappel en gember

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 7,8
  • Hapje
  • Oosters
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • plantaardige olie, om te bakken
  • 6-8 sjalotten, in plakjes
  • 4 teentjes knoflook, in plakjes
  • 2 stengels citroengras, gekneusd
  • 5 cm gemberwortel, in luciferreepjes
  • de dunne schil en het sap van 2 sinaasappels
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 eetlepels vissaus
  • 1 kg kippenvleugels

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C / heteluchtoven 160 °C / gasstand 4.

Verhit de olie in een pan, voeg de sjalotten, knoflook, het citroengras, de gember en sinaasappelschil toe en bak alles in 2-3 minuten zacht. Voeg de suiker, 160 ml water, sinaasappelsap en de vissaus toe en laat alles oplossen. Laat het mengsel inkoken en binden. Dit duurt ca. 3-4 minuten, de sausmoet stroperig worden. Neem de pan van het vuur en zet hem opzij.

Zet voor de kip een grote koekenpan op hoog vuur en voeg 3-4 eetlepels plantaardige olie toe. Kruid de kip met peper en zout en bak de stukken dan in gedeelten in 3 minuten bruin. Leg de kippenvleugels in een ovenschaal, schenk de karamelsaus erover en wentel de kip dan goed door de saus. Bak de vleugels in 40-45 minuten goudbruin en kleverig in de oven. Bestrijk de kippenvleugels halverwege de baktijd met wat saus.

Haal de kippenvleugels uit de oven, breng ze op smaak met wat zeezout en geplette zwarte peperkorrels. Serveer ze met wat saus erover.

Opmerking

'Kippenvleugels zitten niet alleen boordevol smaak omdat ze aan het bot bereid worden, maar ze zijn ook nog eens waar voor je geld. Kippenvleugels zijn de ultieme snack en ik vind dat je ze alleen met je handen mag eten, met een servet bij de hand.'

'De basis van dit gerecht is een karamelsaus die ongelofelijk makkelijk te bereiden is. Dergelijke sauzen zijn de hoeksteen van de Vietnamese keuken en worden, verrassend genoeg, vooral gebruikt voor hartige gerechten. In dit recept is de karamelsaus een fantastisch hulpmiddel om de kippenvleugels een diepe goudbruine kleur te geven; de sinaasappel zorgt voor een bitterzoet accent en de gember voor wat pit.' - Gordon Ramsay

Kookboek

Het recept 'Gordon Ramsay: kippenvleugels met sinaasappel en gember' is afkomstig uit het kookboek...

Gordon's great escape Zuidoost-Azië

Gordon Ramsay

Gordon Ramsay gaat op ontdekkingsreis naar het Zuidoosten van Azië en verkent de kleurrijke keukens van Thailand, Maleisië, Vietnam en Cambodja... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (8 stemmen)

Kippenvleugels recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!