Pannenkoeken met bosbessen-citroenboter van Rick Stein

  • 4 personen
  • 35 min
  • waardering 7,7
  • Ontbijt
  • Amerikaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de pannenkoeken
  • 50 g geklaarde boter (zie 'geklaarde boter' onderaan het recept)
  • 225 g zelfrijzend bakmeel
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 50 g basterdsuiker
  • 175 ml karnemelk
  • 2 eieren
  • 175 ml volle melk
  • 1 theelepel vanille-extract
  • voor de bosbessen-citroenboter
  • 150 g bosbessen
  • 50 g basterdsuiker
  • fijne rasp en het sap van ½ citroen
  • 100 g ongezouten boter, op kamertemperatuur

Voorbereiden

Voor de bosbessen-citroenboter: doe bosbessen, suiker en citroensap in een kleine pan en laat de suiker op laag vuur oplossen. Zet het vuur hoger en laat 1 minuut zachtjes pruttelen tot de bessen net beginnen open te barsten. Voeg de boter en citroenrasp toe, haal de pan van het vuur en roer voorzichtig tot de boter is gesmolten en de ingrediënten goed zijn vermengd maar houd de bosbessen zoveel mogelijk heel.

Schenk het mengsel in een kleine kom of in 4 individuele potjes of soufflévormpjes en zet een paar uur in de koelkast. Het mengsel zal opstijven maar niet helemaal hard worden. U kunt dit desgewenst een dag van tevoren maken.

Bereiden

Zeef de bloem, het bakpoeder, de suiker en een flinke snuf zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden, voeg de karnemelk, eieren en melk toe en klop alles door elkaar tot een glad, vrij dik beslag. Roer het vanille-extract erdoor.

Verhit een grote koekenpan met antiaanbaklaag op halfhoog vuur. Bestrijk de bodem met wat van de geklaarde boter, schep 3 grote lepels beslag op ruime afstand van elkaar in de pan en bak 2 minuten tot op het oppervlak van de pannenkoeken belletjes ontstaan en de onderkant goudbruin is. Draai ze om en bak nog een minuut. Leg op een bord en houd warm terwijl u de rest bakt.

Leg op elk van vier voorverwarmde borden 3 pannenkoeken op elkaar, schep er een flinke lepel bosbessenboter op en serveer direct, terwijl de pannenkoeken nog heet zijn.

Geklaarde boter

Doe de boter in een kleine pan en laat hem op heel laag vuur smelten. Schuim dan af en schenk de heldere (geklaarde) boter in een kom, zonder de melkachtige witte vaste deeltjes die zijn neergeslagen op de bodem van de pan.

Kookboek

Het recept 'Pannenkoeken met bosbessen-citroenboter van Rick Stein' is afkomstig uit het kookboek...

Van kust tot kust

Rick Stein

Rick Stein heeft een passie voor vers voedsel uit verantwoorde bron. Die passie heeft hem naar verschillende continenten gevoerd, langs schitterende kusten en naar... lees verder

© Tirion Uitgevers

Waardeer dit recept (12 stemmen)

Pannenkoeken recept tips

Reacties op dit recept

  • MargaAls je gewoon bakpoeder gebruikt, kan je melk in plaats van karnemelk gebruiken! Dat er hier karnemelk wordt voorgeschreven, is het gevolg van een vertaalfout die je vaker ziet in bakrecepten afkomstig uit Angelsaksische landen. In die landen wordt namelijk als rijsmiddel 'baking soda' gebruikt, en dat werkt alleen als er ook zuur (karnemelk bijv.) wordt toegevoegd. Ons Nederlandse bakpoeder heeft geen zuur nodig om het gebak te laten rijzen. 'Baking soda' wordt vaak vertaald als 'bakpoeder', maar het zure ingrediënt wordt dan niet aangepast in de vertaling, dus vandaar deze fout, die je ook regelmatig tegenkomt in recepten voor muffins.

    reageren