Pizza met auberginecrème en geroosterde tomaat

  • 4 personen
  • 90 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor de auberginecrème
  • 2 aubergines
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 300 g witte bonen uit blik, uitgelekt en goed afgespoeld
  • sap van ½ citroen
  • 2 theelepels zout
  • voor het pizzadeeg
  • 1 eetlepel droge gist
  • 2 theelepels suiker
  • 375 g bloem + extra voor bestuiven
  • 1 eetlepel olijfolie
  • voor de topping
  • 700 g kleine tomaatjes, gehalveerd
  • olijfolie
  • 15 g dille
  • 15 g dragon

Bereiden

Verwarm de oven voor op 200 °C.

Prik de aubergines rondom in met een vork of mes. Leg de aubergines met de olie in een ovenschaal en zet 45 minuten in de oven, keer op de helft van de tijd om. Laat ze afkoelen en haal de schil ervan af. Rooster het komijnzaad in een koekenpan. Doe alle ingrediënten voor de auberginecrème in een keukenmachine en laat een minuut draaien. Proef of er nog wat zout bij moet.

Doe voor het pizzadeeg de gist, suiker en 250 ml lauwwarm water in een kom en meng door elkaar. Zet 10 minuten op een warme plek, totdat er bubbeltjes opkomen. Doe de bloem, 2 theelepels zout en de olijfolie in een andere kom, roer doorelkaar, maak een kuiltje in het midden en doe daar het gistmengsel in en meng goed door elkaar. Maak 2 ballen. Leg ze op een bebloemde plank en doe er een vochtige doek overheen. Zet een halfuur op een warme plek, de ballen moeten in volume verdubbeld zijn. Rol de 2 ballen op een met bloem bestoven werkblad uit tot ovale plakken van 4 mm dik en leg ze op een bakplaat. Smeer er de auberginecrème op.

Schakel de oventemperatuur naar 220 °C. Verdeel de helft van de tomaatjes over de pizza's, bestrooi met wat zout, peper en een beetje olijfolie en bak ze 15 à 20 minuten in de oven. Haal de pizza's uit de oven en strooi de rest van de tomaatjes met de kruiden over de pizza's.

Extra benodigd

Keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Pizza met auberginecrème en geroosterde tomaat' is afkomstig uit het kookboek...

Vier seizoenen koken met Gartine

Kirsten Eckhart & Willem-Jan Hendriks

'Vier seizoenen koken met Gartine' is het nieuwe kookboek van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks, eigenaars van het leukste lunchrestaurantje... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!