okoko receptenreceptpizzapizzapizza met geroosterde paprika, tomaten en ansjovis

Pizza met geroosterde paprika, tomaten en ansjovis

Pizza met geroosterde paprika, tomaten en ansjovis
  • 4
    pizza's
  • 25
    min voorbereiden
  • 1
    uur bereiden
  • 2
    uur wachten
  • waardering7.6
    obv 7 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vis
  • Italiaans

Ingrediënten

  • 1¼ theelepel gedroogde gist
  • 300 g bloem
  • 300 g semolina (tarwegriesmeel), plus extra naar behoefte
  • 2 eetlepels extra vergine olijfolie
  • voor het beleg
  • 180 ml gezeefde pruimtomaten uit blik
  • 6 eetlepels extra vergine olijfolie
  • 2 rode paprika's
  • 500 g verse mozzarella, in sliertjes of plakjes, goed uitgelekt en drooggedept
  • 12 ansjovisfilets op olie

Voorbereiden

Doe voor het deeg 2 eetlepels lauw water in een kommetje en schep er de gist door. Laat ca. 3 minuten staan tot het mengsel schuimig is.
Zeef op een werkvlak de bloem met het meel en ½ theelepel zout in een bergje. Maak een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel, de olijfolie en 4 eetlepels lauw water in het kuiltje. Meng met de vingers van een hand het vocht vanuit het midden in een ronddraaiende beweging, waarbij u geleidelijk de droge ingrediënten opneemt. Giet tegelijkertijd 250 ml lauw water in het kuiltje en meng alles tot een grof deeg. Kneed het deeg ca. 10 minuten krachtig, waarbij u het uitrekt en tegen het werkvlak slaat, tot het zacht en elastisch en niet meer plakkerig is. Controleer of het deeg voldoende gekneed is door een stukje af te snijden: in de aangesneden kanten moeten kleine luchtgaatjes zitten.

Dek het deeg af met een vochtige, schone theedoek en laat het 5 minuten rusten. Verdeel het deeg dan in 4 balletjes. Dek de deegballetjes weer af en laat ca. 2 uur op kamertemperatuur staan tot het deeg in volume verdubbeld is.

Bereiden

Verwarm de grill voor. Doe de paprika's in een pan en zet die ca. 15 cm onder de hittebron. Grilleer ze 10-15 minuten tot het vel geblakerd is; let op dat het vruchtvlees niet verbrandt. Doe de paprika’s in een papieren zak, maak dicht en laat ze afkoelen. Verwijder de steeltjes en het geblakerde vel. Snijd de paprika's open en verwijder het zaad en de zaadlijsten. Snijd het vruchtvlees in reepjes van 1 cm breed. Zet weg.

Zet een pizzasteen of niet geglaceerde tegels op het onderste rooster in de oven en verwarm die op 260 °C voor. Bestuif het werkvlak licht met bloem. Leg een van de balletjes deeg op het werkvlak en houd de andere onder de vochtige theedoek. Besla het deeg en plet het tot een grote cirkel. Keer de deegcirkel om. Bestrooi met extra bloem en rol met een deegroller of trek het deeg met uw handen tot een cirkel van 30 cm doorsnee, waarbij u het deeg regelmatig omdraait en met bloem bestuift.

Bestrooi een schietschop of bakplaat zonder rand met tarwegriesmeel. Leg er de deegcirkel op. Besmeer gelijkmatig met een kwart van de gezeefde tomaten en sprenkel er een eetlepel van de overgebleven olijfolie over. Schuif de pizza op de pizzasteen of tegels en bak ca. 5 minuten in de oven tot de korst bruin begint te worden. Strooi er een kwart van de mozzarella en reepjes paprika over en schik er de ansjovisfilets op. Laat nog ca. 5 minuten in de oven bakken tot de kaas gesmolten en de korst goudbruin en knapperig is. Begin de andere pizza's voor te bereiden terwijl de eerste in de oven staat.

Neem de pizza uit de oven en serveer onmiddellijk. Bak de andere pizza's op dezelfde manier.

Gall & Gall wijnadvies bij je kerstdiner

Klik hier en ontvang persoonlijk wijnadvies bij elk gerecht

Opmerking

Als Romeinen met een nieuwe kennis wat makkelijks willen eten, zeggen ze: “Laten we een keer een pizza gaan eten.” In elke buurt is er wel een pizzeria. De beste hebben houtovens die twee keer zo warm zijn als een gewone oven, plus vakkundige pizzaioli (pizzamakers). Net als ravioli is een pizza een blank canvas waarop met allerlei beleg kan worden geëxperimenteerd: probeer in plaats van het hier beschreven beleg eens wilde paddestoelen en kaas, of een combinatie van mozzarella, prosciutto en rucola.

Kookboek

Het recept 'Pizza met geroosterde paprika, tomaten en ansjovis' is afkomstig uit het kookboek...

Kookboek Uit eten in Rome van Maureen Fant

Uit eten in Rome

Maureen Fant

Romeinen zijn trots op hun stad en op hun keuken. In elk hoekje van de hoofdstad worden op historische markten de seizoenen gevierd met prachtig tentoon... lees verder

© Good Cook.

reacties op dit recept

  • Nog geen reacties...

reactie toevoegen

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertorial)
MAGGI Bouillonspecialiteiten

De nieuwe MAGGI Bouillonspecialiteiten staan aan de basis van vele soorten gerechten. Zo maak je met de Paddenstoelenbouillon bijvoorbeeld een heerlijke risotto.

Op zoek naar inspiratie? Kijk op MAGGI.nl.

nieuwe kookboeken

bekijk alle kookboeken