Pizza met peultjes, spinazie, rucola en ricotta

  • 4 personen
  • 70 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 500 g gewone tarwebloem
  • 20-25 g verse gist of 1 zakje (8 g) droge gist
  • ½ theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • voor de saus
  • 1 ui, in dunne plakjes
  • 2 courgettes, in dunne plakjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • ½ bosje basilicum
  • ½ bosje peterselie
  • voor het beleg
  • het sap van 1 citroen
  • 100 ml olijfolie
  • 100 g peultjes
  • 2 lente-uitjes, gesnipperd
  • 100 g jonge spinazieblaadjes
  • 250 g ricotta
  • 100 g rucola
  • ½ bosje basilicum, fijngehakt
  • ½ bosje peterselie, fijngehakt

Voorbereiden

Strooi de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de gist en de suiker in het kuiltje en meng met een vork door elkaar. Als je verse gist gebruikt, leng deze dan eerst aan met wat water. Strooi het zout om het kuiltje heen op de bloem.

Meng met kleine hoeveelheden tegelijk 250-300 ml lauw water erdoorheen. Begin te kneden. Schenk de olijfolie erbij en kneed 2 minuten. Laat het deeg 10 minuten rusten, bedekt met een vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt.

Pak het deeg weer op en ga verder met kneden. Ofwel 8-10 minuten in totaal, eerst in de keukenmachine op lage snelheid en daarna met de hand. Ofwel 12-15 minuten met de hand. Maak er een bol van en kneed van de rand naar het midden toe. Het deeg moet heel soepel, mooi glad en niet plakkerig zijn. Maak 2 bollen van het deeg.

Leg het deeg in een met bloem bestoven of met olie ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek, plasticfolie of een goed afsluitende deksel, zodat het deeg niet uitdroogt. Laat het deeg op een plek van 22-23 °C of in een oven die uitstaat maar wel op 50 °C is voorverwarmd 2-4 uur rijzen (zorg ervoor dat er geen tocht is), totdat het volume is verdubbeld.

Bak voor de saus de ui en courgette 5 minuten op heel zacht vuur in de olijfolie totdat ze doorzichtig zijn en doe er zout en peper bij. Voeg zoveel water toe dat de groenten ermee bedekt zijn en laat 30 minuten zachtjes koken. Laat afkoelen. Leg het basilicum en de peterselie 2 minuten in kokend zout water en spoel onder koud water af. Meng de groenten in de keukenmachine met de kruiden tot een saus en zet 1 uur koel weg.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 250 °C.

Meng voor het beleg het citroensap en de olijfolie door elkaar. Leg de peultjes 4 minuten in kokend zout water. Spoel koud af en laat uitlekken.

Bestrooi het werkblad met wat bloem. Spreid de helft van het deeg met je handen uit door er met je vingertoppen op te drukken: zachtjes, zodat je de lucht er niet uitdrukt. Leg dit deeg op een met bakpapier beklede bakplaat. Verdeel de saus, de lente-uitjes en de spinazieblaadjes eroverheen en besprenkel met olijfolie.

Zet de pizza 10-15 minuten in de oven. Garneer de pizza, als hij uit de oven is gehaald, met hoopjes ricotta. Voeg de rucola toe, de kruiden, de peultjes en wat fijn zeezout. Breng op smaak met olijfolie en citroensap. Herhaal dit alles met het andere stuk deeg.

Extra benodigd

Keukenmachine, bakpapier

Kookboek

Het recept 'Pizza met peultjes, spinazie, rucola en ricotta' is afkomstig uit het kookboek...

Pizza

Laura Zavan

Pizza is het favoriete Italiaanse gerecht van de meeste Nederlanders. In dit boek vind je drie verschillende recepten voor deeg: snel, traditioneel of authentiek... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!