Pizza met radicchio en gorgonzola

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 500 g gewone tarwebloem
  • 20-25 g verse gist of 1 zakje (8 g) droge gist
  • ½ theelepel suiker
  • 2 theelepels zout
  • 2 eetlepels olijfolie
  • voor het beleg
  • 200 g mozzarella, uitgelekt en in stukjes gesneden
  • 2 middelgrote kroppen radicchio, in reepjes gesneden
  • 200 g gorgonzola, in blokjes gesneden
  • 1 handje gepelde walnoten

Voorbereiden

Strooi de bloem in een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Doe de gist en de suiker in het kuiltje en meng met een vork door elkaar. Als je verse gist gebruikt, leng deze dan eerst aan met wat water. Strooi het zout om het kuiltje heen op de bloem.

Meng met kleine hoeveelheden tegelijk 250-300 ml lauw water erdoorheen. Begin te kneden. Schenk de olijfolie erbij en kneed 2 minuten. Laat het deeg 10 minuten rusten, bedekt met een vochtige theedoek, zodat het niet uitdroogt.

Pak het deeg weer op en ga verder met kneden. Ofwel 8-10 minuten in totaal, eerst in de keukenmachine op lage snelheid en daarna met de hand. Ofwel 12-15 minuten met de hand. Maak er een bol van en kneed van de rand naar het midden toe. Het deeg moet heel soepel, mooi glad en niet plakkerig zijn. Maak 2 bollen van het deeg.

Leg het deeg in een met bloem bestoven of met olie ingevette kom en dek af met een vochtige theedoek, plasticfolie of een goed afsluitende deksel, zodat het deeg niet uitdroogt. Laat het deeg op een plek van 22-23 °C of in een oven die uitstaat maar wel op 50 °C is voorverwarmd 2-4 uur rijzen (zorg ervoor dat er geen tocht is), totdat het volume is verdubbeld.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 250 °C, boven- en onderwarmte.

Bestrooi het werkblad met wat bloem. Spreid de helft van het deeg met je handen uit door er met je vingertoppen op te drukken: zachtjes, zodat je de lucht er niet uitdrukt. Leg dit deeg op een met olie ingevette bakplaat.

Verdeel de mozzarella eroverheen en zet de pizza 8 minuten onder in de oven. Voeg dan de radicchio toe en zet de pizza nu 7 minuten in het midden van de oven.

Leg blokjes gorgonzola op de pizza als hij uit de oven is gehaald en bestrooi met gepelde walnoten. Giet er een scheutje olijfolie overheen, strooi er 2 snufjes fijn zeezout over en peper uit de molen naar smaak. Herhaal dit alles met het tweede stuk deeg.

Kookboek

Het recept 'Pizza met radicchio en gorgonzola' is afkomstig uit het kookboek...

Pizza

Laura Zavan

Pizza is het favoriete Italiaanse gerecht van de meeste Nederlanders. In dit boek vind je drie verschillende recepten voor deeg: snel, traditioneel of authentiek... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!