Pizza met spinazie en mozzarella

  • 2 pizza's
  • 80 min
  • waardering 8,1
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • voor het deeg
  • 1 eetlepel fijne kristalsuiker
  • 2 theelepels gedroogde of 15 g verse gist
  • 450 g bloem
  • 3 eetlepels olijfolie
  • maïzena, voor het bestuiven
  • voor het beleg
  • 4 eetlepels olijfolie, plus wat extra voor het bestrijken
  • 4 teentjes knoflook, geperst
  • 4 eetlepels pijnboompitten
  • 1 kg jonge spinazie, van steeltjes ontdaan
  • 400 ml kant-en-klare tomatensaus
  • 440 g geraspte mozzarella
  • 30 zwarte olijfjes
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas

Voorbereiden

Roer de suiker en de gist in een kom om met 100 ml lauw water. Zet de kom 10 minuten op een tochtvrije plaats, tot het mengsel schuimt. Roer in een grote kom de bloem en ¼ theelepel zeezout door elkaar. Maak een kuiltje in het midden. Giet de olijfolie, 100 ml lauw water en het gistmengsel erin. Roer vanuit het midden, met een houten lepel, en blijf roeren tot een grof deeg ontstaat. Kneed het op een met bloem bestoven plank in ca. 8 minuten glad en soepel. Voeg zo nodig wat bloem of warm water toe.

Leg het deeg in een geoliede kom en draai het een paar keer om. Bedek de kom met plasticfolie en zet hem 1-1½ uur op een tochtvrije plaats, tot het deeg in volume is verdubbeld.

Bereiden

Verwarm de oven voor op 240 °C en bestrijk twee bakplaten met olie.

Verhit voor het beleg de olijfolie in een koekenpan. Bak de knoflook en de pijnboompitten 5-6 minuten op laag vuur en schep ze herhaaldelijk om, tot ze goudbruin zijn. Voeg de spinazie toe, draai het vuur hoger en smoor de blaadjes tot ze slinken. Voeg zout en peper toe.

Sla met een licht met bloem bestoven vuist wat lucht uit het deeg. Verdeel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een plak die in een bakplaat past. Bestuif de pizzabodems met maïzena en verdeel de tomatensaus erover. Strooi de helft van de mozzarella erover en verdeel het spinaziemengsel erover. Leg de olijfjes erop. Strooi de rest van de mozzarella en de Parmezaanse kaas erover. Bak de pizza’s 12-15 minuten. Bestrijk de rand voor het opdienen met olijfolie.

Extra benodigd

Plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Pizza met spinazie en mozzarella' is afkomstig uit het kookboek...

Vers op je bord

diverse auteurs

'Vers op je bord' is het perfecte boek voor mensen die verse groeten en fruit kopen. Hoe kies je de beste soorten, hoe bewaar je het en hoe bereid je het? Waar moet... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (10 stemmen)

Pizza recept tips

Reacties op dit recept

  • EliëtteDit is echt een heerlijke pizza!

    reageren

  • EloïseTien keer lekkerder dan een bezorgpizza. Ik maak hem uit tijdgebrek meestal wel met een kant-en-klare bodem en soms zelfs met een bodem van bladerdeeg...

    reageren