Risotto met gebakken ei

  • 4 personen
  • 40 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Italiaans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 40 g boter
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 sjalotjes, gesnipperd
  • 320 g risottorijst
  • 125 ml witte wijn
  • 1 liter hete groentebouillon
  • versgeraspte nootmuskaat
  • 40 g geraspte Parmezaanse kaas, plus wat extra om te serveren
  • 8 verse blaadjes salie
  • 4 eieren, op kamertemperatuur

Bereiden

Verhit 20 g boter en 2 eetlepels olie in een pan met zware bodem. Fruit de sjalotjes op een laag vuur lichtbruin, voeg de rijst toe, roer enkele minuten goed door elkaar en bak de rijst even mee. Giet de wijn erbij, laat deze verdampen en voeg dan (in delen) de bouillon toe. Voeg flink wat nootmuskaat toe en breng zo nodig op smaak met zout. Kook zonder deksel ongeveer 15 minuten op een hoog vuur totdat het vocht grotendeels door de rijst is opgenomen. Voeg zo nodig wat heet water toe. Haal de risotto van het vuur en roer er de rest van de boter en de Parmezaanse kaas door. Proef of er nog zout bij moet. Laat met de deksel op de pan staan om de risotto gaar te stomen.

Verhit de resterende olie in een grote koekenpan met antiaanbaklaag en bak de blaadjes salie snel krokant. Haal ze met een tang uit de pan. Breek de eieren voorzichtig in de pan en bestrooi de eidooiers met een snufje zout. Doe een deksel op de pan en laat op het vuur staan totdat de eidooiers van boven een beetje mat maar vanbinnen nog zacht zijn, en het eiwit een goudbruin en krokant randje heeft. Zo zijn ze het lekkerst.

Schep de risotto op borden, schep op elke portie een ei en garneer voorzichtig met enkele blaadjes salie zonder de eidooiers kapot te maken. Bestrooi met zwarte peper en Parmezaanse kaas naar smaak en serveer.

Opmerking

'Hier is mijn gezin dol op: witte risotto, ei, Parmezaanse kaas - en allemaal op één bord. Het eiwit moet goudbruine randjes hebben en de dooier moet zacht zijn, zodat het eigeel in de rijst kan druppelen.' - Tessa Kiros

Kookboek

Het recept 'Risotto met gebakken ei' is afkomstig uit het kookboek...

Tessa Kiros - Mijn beste recepten

Tessa Kiros

In deze luxe en tijdloze verzameling heeft Tessa Kiros meer dan 150 recepten geselecteerd uit haar vijf bestsellers. Volgens Kiros is niets zo kenmerkend... lees verder

© Uitgeverij Terra

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Risotto recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!