Rijstsalade recepten

Rijstsalade

Rijstsalade

Kook 200 g witte langkorrelrijst in 10-12 minuten bijna gaar, zodat de korrel nog een bite heeft. Giet de rijst af en, spoel af met koud water en laat uitlekken. Doe de rijst in een grote kom en voeg 1 in reepjes gesneden groene of gele paprika, 3 in stukjes gesneden en ontpitte tomaten, 1 in dunne ringen gesneden lente-uitje en een half bosje fijngehakte koriander toe. Maak de dressing in een jampotje: giet 3 eetlepels maïskiemolie, 1 theelepel mosterd, 1 eetlepel rijstazijn en zout en peper naar smaak toe en schud krachtig. Roer de dressing door de salade. Zet de rijstsalade voor het serveren 1 uur afgedekt in de koelkast.

Rijstsalade van witte & wilde rijst

Kook 200 g wilde & witte rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Snijd 2 schijven ananas in kleine stukjes. Schil 1 kleine mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit. Snijd de plakken in stukjes. Snijd 3 bolletjes gember in stukjes. Maak 2 lente-uitjes schoon en snijd ze in ringetjes. Snijd 1 dikke plak ham van 100 g in stukjes. Breng 100 ml ananassap aan de kook en roer 1 zakje santen erdoor. Schenk deze saus in een kom en roer 2 eetlepels sherryazijn, 1 eetlepel gembersiroop en 3 eetlepels olie erdoor. Voeg 1 theelepel serehpoeder en zout en peper naar smaak toe. Schep de nog warme rijst met de stukjes ananas, mango, gember, lente-ui en ham en 100 g Noorse garnalen erdoor. Laat de rijstsalade afkoelen en in de koelkast door en door koud worden. Knip 10 g verse koriander erboven fijn en serveer.

[ Beeld: margouillat photo | Shutterstock.com ]