Salade niçoise recepten

Salade niçoise

Salade niçoise

De oorspronkelijke Franse salade niçoise werd gemaakt van de fijnste lokale producten uit de Provence: zongerijpte tomaten, pikante kappertjes, kleine, stevige zwarte olijven, met de hand geplukte jonge sperzieboontjes en vers gevangen tonijn. Vandaag de dag zijn er evenveel 'klassieke salades niçoise' als er koks zijn.

Salade niçoise recept

Pel 3 hardgekookte eieren. Snijd 10 middelgrote tomaten in vieren,druk de pitjes eruit, bestrooi ze met wat zout en houd ze apart. Schil 1 komkommer en snijd hem in dunne plakjes. Houd ze apart. Verwijder de buitenste blaadjes van 12 kleine verse artisjokken, besprenkel de bodems met citroensap en snijd ze in vieren. Dop 200 g jonge tuinbonen. Snijd 2 groene paprika's en 6 verse zilveruitjes in heel smalle ringen. Hak 6 basilicumblaadjes fijn. Snijd 12 ansjovisfilets in 3 of 4 stukjes (of neem 300 g geschilferde tonijn). Snijd de eieren in vieren of in plakjes. Pel 1 teentje knoflook en wrijf de bodem en de wand van een grote slakom ermee in. Voeg alle voorbereide ingrediënten toe behalve het basilicum en de tomaten. Laat de laatste uitlekken, bestrooi ze nogmaals licht met zout en doe ze in de schaal. Maak in een kom een saus van 6 eetlepels olijfolie, 2 eetlepels sherryazijn, basilicum, zout en peper. Giet hem over de salade en meng alles heel luchtig. Serveer de salade goed koud.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: Bernd Juergens | Shutterstock.com ]