Tomatensalade met komkommer, verse kruiden en rode ui

  • 6 personen
  • 15 min
  • waardering 7,3
  • Bijgerecht
  • Frans
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 kleine rode ui, gehalveerd en heel dun gesneden
  • 1 eetlepel rodewijnazijn
  • 1 kg gemengde tomaten, in partjes van 5 mm
  • 1 middelgrote komkommer, in dunne plakjes
  • 20 g gemengde verse kruiden: munt, basilicum en/of dragon
  • 2 eetlepels fijngehakte bieslook
  • zeezoutvlokken
  • extra vergine olijfolie van goede kwaliteit

Bereiden

Meng in een kommetje de ui met de azijn en zout. Laat dit mengsel 10 minuten staan, giet af en gooi de azijn weg.

Leg de verschillende tomaten en de komkommer in een grote schaal. Verdeel de gemarineerde ui hierover, samen met de verse kruiden. Bestrooi met een flinke snuf zeezoutvlokken en besprenkel met lekker veel olijfolie.

In het zuur

De dungesneden ui in deze salade wordt licht in het zuur gelegd. Door het beetje zuur wordt de overheersende uiensmaak wat milder, zonder dat de azijnsmaak de overhand krijgt. De smaak van de ui zorgt ervoor dat de zoete, sappige smaak van de tomaten extra goed uitkomt.

Kookboek

Het recept 'Tomatensalade met komkommer, verse kruiden en rode ui' is afkomstig uit het kookboek...

Salade, heerlijk vers & gezond

Mindy Fox

Iedereen houdt van salade met verse ingrediënten, eenvoudig samen te stellen en vol gezonde groenten, fruit, proteïnen en noten. In dit boek vind je... lees verder

© Uitgeverij Becht

Waardeer dit recept (9 stemmen)

Tomatensalade recept tips

Reacties op dit recept

  • JoëlleHeerlijke salade, lekker fris! De ui smaakt inderdaad een stuk minder sterk nadat het even in de azijn heeft gelegen. Een aanrader!

    reageren

  • Marie-Antoinette Overheerlijk! Super die ui even in de azijn!

    reageren

  • RitaOverheerlijke salade!!!

    reageren

  • CobyDat is inderdaad lekker zeg. Die uien eerst in de azijn leggen. Ik heb goede balsamico azijn gebruikt. Maar wat een goede tip. Dan alleen nog wat zout en olijfolie door de salade mmm.

    reageren