Tapenade recepten

Zie ook

Tapenade

Tapenade

Condiment uit de Provençaalse keuken op basis van olijven met kappertjes en ansjovis, soms met wat tonijn, mosterd, knoflook, tijm of laurier, alles samen in een vijzel fijngewreven en op smaak gebracht met olijfolie, citroensap, andere smaakgevers en soms een scheutje marc. Tapenade wordt opgediend bij rauwkost (vooral selderij, venkel en tomaten), op geroosterd brood en als vulling van hardgekookte eieren, waarbij de tapenade door de verkruimelde dooiers wordt geroerd. Het wordt ook bij vleesgerechten of bij gegrilleerde vis opgediend.

Tapenade recept

Ontzout 100 g ansjovis. Pel 4 teentjes knoflook en ontpit 350 g zwarte olijven. Fileer de ansjovissen. Maal 100 g verkruimeld en uitgelekt tonijnvlees op olie samen met de filets, 100 g kappertjes, het sap van 1 citroen, de olijven en knoflook naar smaak. Wrijf de massa door een fijnmazige zeef, doe de puree in een vijzel en voeg al wrijvend beetje bij beetje 250 ml olijfolie en het sap van 1 flinke citroen toe. De tapenade moet dik vloeibaar zijn.

[ Bron: 'De Grote Larousse Gastronomique' ]

[ Beeld: Katarzyna Hurova | Shutterstock.com ]