Aardappelsoep recepten

Aardappelsoep

Aardappelsoep

Smoor 200 g gesneden soepgroenten en tijm en majoraan naar smaak 5 minuten in 20 g boter. Voeg er 750 g in stukken gesneden aardappelen en 100 ml water aan toe en laat ze in ca. 20 minuten gaar worden. Pureer de aardappelen en voeg er geleidelijk 100 ml warme melk en 750 ml bouillon aan toe. Laat de soep enkele minuten doorkoken. Breng de aardappelsoep op smaak met zout en peper.

Aardappelsoep recept met prei

Maak 1 prei van 200 g schoon. Schil en was 400 g bloemig kokende aardappels en leg ze in koud water. Snijd de prei in grove stukken en smoor ze in een beetje boter zonder ze te laten kleuren. Giet er 1 liter koud water bij en voeg grof zout en ook de in vieren gesneden aardappels toe. Breng aan de kook en laat de soep 40 minuten op laag vuur pruttelen. Pureer de soep in de groentemolen of mixer en giet hem daarna door een fijne zeef. Roer er 100 ml slagroom door, breng hem weer aan de kook en schuim zo nodig af. Breng op smaak met zout en peper en schep de aardappelsoep in de borden. Strooi er wat plukjes kervel over. Dien hem direct gloeiend heet op. ¹)

[ Bron: 'Margriet kookboek' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Elena Veselova | Shutterstock.com ]