Erwtensoep

  • 6 personen
  • 210 min
  • waardering 8,2
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 750 g schouderkarbonade
  • 900 g spliterwten
  • 750 g prei, gewassen en in heel dunne ringetjes gesneden
  • 2 uien, heel fijn gesnipperd
  • 1 selderijknol, in kleine blokjes
  • 1 flinke bos selderij, steeltjes en blaadjes fijngehakt
  • 1 winterwortel, grof geraspt
  • 250 g gerookte spekblokjes
  • 3 vlees- of groentebouillontabletten
  • 2 aardappelen, geschild
  • 1 à 2 rookworsten

Bereiden

Zet in een grote soeppan (ca. 6 liter) het vlees op met 2 liter water en breng aan de kook. Kook het vlees in 45-60 minuten gaar en haal het vlees van de botten. Zeef de bouillon en doe samen met het vlees in de soeppan.

Spliterwten hoef je niet te weken. Maar ik doe dat toch, gedurende 2 à 3 uur, omdat ik hou van een gebonden soep waarin de erwten zo veel mogelijk uit elkaar vallen. En je weet niet hoe oud de spliterwten zijn als je ze koopt. Doe ze in een bolzeef en spoel ze onder stromend water.

Voeg de spliterwten, de prei, uien, selderijknol, gehakte selderij, wortel, spekblokjes en bouillontabletten, 2 theelepels zout en wat versgemalen peper toe aan het vlees in de soeppan. Voeg nog 1½ liter water toe. Breng al roerend aan de kook.

Rasp na 1 uur kooktijd de aardappelen met een grove rasp boven de soep. Dit zorgt voor extra binding.

Laat de soep nog 1 uur zachtjes koken, langer mag ook. Roer af en toe voorzichtig om en let daarbij goed op dat de soep niet aanzet. Gebruik eventueel een sudderplaatje.

Voeg als je de soep te dik vindt nog wat extra water toe. Breng de soep op smaak met zout en peper.

Wel de worsten volgens de gebruiksaanwijzing, vaak is dat 20 minuten in water van 90 graden. Snijd de worst in plakjes en serveer bij de erwtensoep. Serveer er eventueel roggebrood met katenspek bij.

Opmerking

'Erwtensoep of snert is zo'n klassieker die iedereen wel kent. Voedzaam en verwarmend, heerlijk na een schaatstocht of een wandeling door een winters landschap. Vaak wordt erwtensoep gegeten in combinatie met roggebrood en katenspek. Die combinatie stamt uit de tijd dat veel mensen nog zware lichamelijke arbeid verrichtten en dus zeker in de koude wintermaanden goed gevoed moesten worden. Het woord snert is afgeleid van het oudhollandse 'snerten', wat 'fijnkoken' betekent. In oudere recepten wordt de soep met een halve varkenskop gemaakt. In een tijd waarin het meeste vlees zo verwerkt is dat het ons niet meer aan een dier doet denken, is dat voor velen een beetje ondenkbaar en afschrikwekkend. De varkenskop bevatte veel gelatineus vlees en zorgde behalve voor vlees en een krachtige bouillon ook voor het binden van de soep. Ook hamschijf, het bovenste deel van de poot, werd voor dit doel gebruikt. Dat is de kluif uit de 'erwtensoep met kluif', zoals dit gerecht vroeger ook bekendstond. Ik denk dat iedere familie wel zijn eigen erwtensoeprecept heeft. Ons familierecept is genoeg voor een enorme pan, want bij ons in de familie worden grote pannen gekookt en wordt er vervolgens uitgedeeld. Behalve het recept heb ik ook die gewoonte overgenomen. Behalve uitdelen kun je deze soep natuurlijk ook invriezen of een dagje bewaren. Want ook voor deze soep geldt: een dag later is hij nóg lekkerder.' - Joke Boon

Kookboek

Het recept 'Erwtensoep' is afkomstig uit het kookboek...

Bonen!

Joke Boon

In 'Bonen!' laat Joke overtuigend zien dat bonen en peulvruchten zo veelzijdig zijn dat je ze elke dag kunt eten. Met heldere, stapsgewijze instructies en... lees verder

© Carrera

Waardeer dit recept (33 stemmen)

Erwtensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • JoskaGeen kwaad woord over jullie site, want ik maak al jarenlang met veel plezier gebruik van Okoko, maar het werd zo langzamerhand wel eens tijd dat jullie een écht klassiek erwtensoep recept op de site zetten. Nu is het er, eindelijk! Dank!

    • InekeHet is een goed recept, maar als je het ouderwets wilt doen, moet je naar mijn mening toch echt een hamschijf met een varkenspoot nemen! En geen boullionblokjes maar op smaak maken. Dan proef je pas die echte ouderwetse smaak en natuurlijk met spek! Maar dat is mijn mening!

    • InekeEn ook geen wortel!

    reageren

  • AnneIk ben het met Roelof eens: dit recept is he-le-maal goed, een echte Hollandse erwtensoep zoals het hoort, zonder fratsen of een moderne 'twist' of wat ze op blogjes tegenwoordig dan ook verzinnen...

    reageren

  • FGoed recept, maar ik laat de winterwortel achterwege omdat die de soep een zoetje meegeeft dat erwtensoep niet nodig heeft.

    reageren

  • TheaLeuk, die uitgebreide uitleg van Joke onderaan het recept!

    reageren

  • marcelSmullen!

    reageren

  • JanDankjewel Joke voor dit heerlijke recept. Wat ik wel mis in jouw recept, is de tijm! Die is voor mij onmisbaar. Verder rasp ik de selderij en winterpeen met een heel fijne rasp, om een goed gebonden soep te krijgen.

    reageren

  • HenkBedankt Joke voor dit heerlijke ouderwetse snertrecept, precies zoals mijn moeder die altijd maakte. Ik kook nog niet zo heel lang, maar begin er steeds meer plezier aan te beleven. Ik kon het niet meer aan mijn moeder vragen hoe ze het ook alweer deed, maar met het lezen van dit recept komt het weer helemaal terug, ze deed het precies o, nu snel aan de slag want het snertweer komt eraan. Ik zal het resultaat laten weten.

    reageren

  • BarbaraZin in iets uit te proberen? In Indonesia eten wij ook erwtensoep maar dan niet gemaakt van spliterwten, want dat hebben we niet. De Indische erwtensoep wordt gemaakt van katjang idjô, dat zijn mungbonen. Deze heel kleine boontjes / erwtjes worden gebruikt om taoge te maken; deze erwtjes zijn heel smakelijk om er erwtensoep van te maken en ze liggen niet zo zwaar op de maag als spliterwten. Ik maak het vaak voor familie en vrienden en krijg er complimenten voor. Just try!!

    reageren

  • GerardIk ben eigenwijs en gebruik altijd een varkenspoot, goedkoop en je krijgt er heerlijke, niet zoute bouillon van. Blokjes zijn me veel te zout. Supermarktvlees is makkelijk, maar eigenlijk behoorlijk onnatuurlijk.

    reageren

  • FrederiqueJa, ik trek ook bouillon van poten, oren en een hamschijf plus laurierblad, kruidnagel, peperkorrels - je kunt na afkoelen de pan op zijn kop zetten zo geleiig. En ook een wortel en een paar takjes tijm.

    reageren

  • nellLekker, snert met roggebrood en spek en bij ons hoort er ook een nagerecht bij: pannenkoeken!

    reageren

  • karinBegrijp ik het goed, dat je het vlees eerst kookt, fijn snijdt en terug in de pan doet, vervolgens de groenten erbij en dan weer koken? Dus het vlees wordt dan al met al een paar uur gekookt?

    • FredDat heb je prima begrepen. Veel succes, het is een heerlijk erwtensoep, prima recept!

    reageren

  • AnnaIk gebruik ook weleens varkens krabbetjes ervoor. En doe half spliterwten en half hele erwten die ik week nachtje ervoor. Laurier en wat peperkorrels. Vind het ook zonde om de soep op smaak te maken met bouillon blokjes. Verder een heerlijk recept zoals het vroeger smaakte.

    reageren

  • MarjoleinHij is heerlijk! 6 personen is wel een kleine onderschatting van het aantal porties, ik haal er minstens 10 uit. Maar dat is alleen maar gaaf, snert voor de hele winter :)

    reageren

  • JerryHallo! Moet ik het water wat ik gebruik voor het koken van het vlees in de pan laten of moet ik dit eruit gieten?

    • AnkJe moet dat water (dat dan geen schoon water meer is, maar bouillon is geworden) even zeven en vervolgens weer in de pan doen. Veel succes!

    reageren

  • AartIk gebruik meestal helft spliterwten, helft gewone erwten. Gewone erwten wel goed van tevoren weken. Voordeel is dat je in de soep nog stukgekookte erwten kunt herkennen.

    reageren

  • CorrieGisteren de hele dag bezig geweest met de soep maken. Ik dacht maak 10 liter kan ik lekker invriezen. Goed geroerd, en vanmorgen was het helemaal zuur en stond te borrelen. Kon het zo weg gooien wat erg. Wat is er fout gegaan?

    • S.M.Steeds in de soep blijven roeren zo nu en dan totdat hij goed is afgekoeld! Dan pas in de koelkast zetten en een deksel erop, dus die deksel niet eerder. Is je pan te groot voor de koelkast zoek dan een plekje buiten, ik zet de pan vaak 's nachts achterin mijn auto die ik dan als koelkast gebruik. Is de soep dan nog te lauw dan zet ik de deksel op een kierstand.

    • MeikeO, wat slim om de pan in je auto te zetten. Ik kan m'n auto helaas niet bij het huis kwijt en om nou met een pan volle soep door de binnenstad naar de auto te lopen... :)

    reageren

  • jansinaJe hebt er dan waarschijnlijk teveel selderie ingedaan en/ of te warm laten staan, de soep moet snel afgekoeld worden en in de koelkast worden bewaard voor consumptie de volgende dag, of worden ingevroren.

    reageren

  • JohanErrrug lekker, vooral met de Mungo bonen. De printerafdruk werkt voor geen meter, gelukkig heb ik de pagina naar bestand gedrukt, zeker 300 pagina's zonder recept, alleen koppelingen naar de internetpagina.

    reageren

  • JohanVlees met botten (eerst afspoelen in koudwater) met groenten, kruiden en specerijen in schoon water kort aan de kook brengen. Afschuimen. Daarna wel het 24 uur op laag vuur trekken! Daarna heb je een heerlijke rijke bouillon. Deze bouillon goed door een passeerzeef/doek trekken om een zuivere/heldere bouillon te verkrijgen. Hierna heb je geen extra bouillon (zout) blokjes nodig.

    reageren

  • MarjanGebruik eens ribbetjes in plaats van een hamschijf. Mooie vleesribben van Livar en laat deze 3 uur zachtjes koken tot het vlees van het bot loslaat. Afgieten en kookvocht bewaren. De ribbetjes schoonmaken en alleen het vlees bewaren voor de soep, dus vet en bot weggooien. Vervolgens de spliterwten dan weer koken in het kookvocht van de ribbetjes. Je weet niet wat je proeft, heerlijk!!! En tijdens het koken een paar saucijsjes van varkensvlees van goede kwaliteit meekoken en dan in stukjes snijden is ook heerlijk. De rookworst pas toevoegen als je de soep serveert, anders is de mooie rooksmaak weg.

    reageren

  • ArnoudMet een recept als deze kan je beter een 12 liter pan nemen. Mijn 9 liter pan zit al. Te vol. Wel heerlijk.

    reageren