Misosoep recepten

Misosoep

Misosoep

Miso wordt elke dag in Japanse huishoudens gebruikt, maar meestal voor misosoep. Bijna alles kan in de soep gaan, maar in onderstaand recept wordt een heel populaire soort paddenstoel, de nameko gebruikt. Gekookte nameko in blik zijn bij Japanse winkels te koop. Er zijn heel veel soorten miso op de markt, maar de rode, sterke miso is heerlijk bij de nameko en tofu.

Misosoep recept

Doe voor een authentieke dashi (visbouillon) 600 ml water met 1 stuk kombu (gedroogd zeewier) van 10x10 cm in een pan. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Neem de kombu er vlak voor het water gaat borrelen uit en gooi hem weg. Voeg 30 g gedroogde bonitovlokken toe en laat 4-5 minuten sudderen op laag vuur. Neem van het vuur. Laat staan tot de vlokken naar de bodem van de pan zijn gezonken. Zeef de dashi door een fijne doek. Laat 5 g gedroogde wakame 10 minuten weken in ruim water. Giet af en knijp er met de handen het overtollige water uit. Snijd in kleine stukjes. Verdun 2 eetlepels rode miso in een kom met wat van de dashibouillon uit de pan en giet terug in de pan. Voeg de wakame, 150 g in dobbelsteentjes gesneden tofu en 1 blikje (85 g) gekookte nameko-paddenstoelen toe en verwarm op middelhoog vuur. Neem vlak voor het nat aan de kook komt de pan van het vuur. Dien de misosoep op in soepkommen met wat sliertjes lente-ui erin.

[ Bron: 'Sushi' ]

[ Beeld: AS Food studio | Shutterstock.com ]