Klassieke ossenstaartsoep

  • 4 personen
  • 210 min
  • waardering 8,1
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 1 ossenstaart, in stukken
  • 20 g boter
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 1 runderschenkel van 500 g
  • 2 uien
  • 3 kruidnagels
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kruidenbuiltje
  • 4 stengels selderij, in stukken
  • 4 stronken prei, in stukken
  • 2 eetlepels bloem
  • ½ eetlepel tomatenpuree
  • madera naar smaak

Bereiden

Bak de stukken ossenstaart aan alle kanten goudbruin in de boter. Verwijder het overtollige vet en roer de tomatenpuree door het vlees. Giet dan 4 liter water op het vlees.

Voeg er de schenkel, de hele niet-gepelde uien (waarvan 1 ingeprikt met de kruidnagels), knoflook, kruidenbuiltje, selderij en prei bij. Breng aan de kook en laat zachtjes pruttelen gedurende 3 uur. Schuim regelmatig af. Laat de soep afkoelen en bewaar een nacht in de koelkast.

Schep het vet eraf. Verwarm de soep en haal door een zeef en een mousseline. Breng dan weer aan de kook.

Vermeng 2 eetlepels bouillon met de bloem en tomatenpuree. Los dit mengsel op in de bouillon en laat 10 minuten koken. Breng op smaak met madera en zout en peper en dien op met stukjes staart.

Extra benodigd

Zeef, mousseline

Kookboek

Het recept 'Klassieke ossenstaartsoep' is afkomstig uit het kookboek...

Menu Maison

Livia Claessen & Henri Kleinblatt

Deze opvolger van het succesvolle boek 'Cuisine' telt 624 bladzijden met 300 lekkere, eerlijke gerechten en evenveel smakelijke foto's. Per maand worden je... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Waardeer dit recept (16 stemmen)

Ossenstaartsoep recept tips

Reacties op dit recept

  • JoskaDit ossenstaartsoep recept staat bij ons voor het tweede achtereenvolgende jaar op eerste kerstdag op tafel. Heerlijke soep, zelfs de kinderen (9 en 7) vinden het lekker.

    reageren

  • SandraHartelijk bedankt voor het heerlijke recept.

    reageren

  • JanKlopt die hoeveelheid water (4 liter!) wel? Ik krijg maar een waterig soepje.

    • FrankNa drie uur pruttelen is er een grote hoeveelheid water verdampt en krijg je een heerlijke ossenstaartsoep.

    reageren

  • wimMet een staart en 500 gram schenkel heb je een pan ossenstaartsoep voor een weeshuis, 4 personen moeten wel heel erg uitgehongerd zijn.

    • DavidNeem 500 g ossenstaart en 500 g schenkel en je krijgt een sublieme ossenstaartsoep. Minder zeuren, meer koken...

    • JessicaEn anders voeg je maar 2 liter toe en voeg je naarmate koken meer water toe. Soms moet je ook je eigen weg in recepten vinden.

    reageren

  • MarkOverheerlijk. Als de kerst bij oma. Maak het nu voor de derde keer. Ben normaal niet zo'n soepeter, maar dit...

    reageren

  • RobrooijHerrlich. Schmeckt wie früher bei meiner grossmutter in Holland. Kann es sein das ossestaartsoup ein typisches niederländisches Weihnachtsessen ist?

    reageren

  • BeaHoi, mijn soep smaakt helaas niet naar ossenstaartsoep. Ik heb de staarten na het bakken met de tomatenpuree overgedaan in een andere pan. Was dat een beetje dom? Ik had zelfs na 4 uur koken nog te veel vocht. Had de deksel schuin op de pan en het laatste uur er helemaal af. Graag jullie reactie.

    reageren

  • EllenProbeer het de volgende keer in een Crockpot.Gewoon 12 uur op low en dan heb je moeiteloos een geweldig resutaat.

    reageren

  • peterMisschien kan je er beter ossenstaart in doen in plaats van ossenhaas (zie recept)

    reageren

  • Tom PouceIk mis zelf in dit recept de toevoeging van Keltisch zeezout. Maar dit kan inderdaad ook na het koken toegevoegd worden. Heerlijk soepje gebrouwen. Bedankt voor het recept.

    reageren