Fluweelzachte pompoensoep met Parmezaan

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 8
  • Voorgerecht
  • Hollands
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 60 g boter + 1 klontje
  • 30 g bloem
  • 2 rode uien, fijngehakt
  • 1 kg pompoen, in blokjes
  • 1 glas witte wijn
  • 1 liter bouillon (groenten of gevogelte)
  • 100 ml slagroom
  • 1 blokje Parmezaanse kaas + 40 g geraspte Parmezaanse kaas

Bereiden

Doe 60 g boter en de bloem in een pan. Verwarm 2 minuten op laag vuur, onder voortdurend roeren en haal vervolgens van het vuur.

Doe het klontje boter in een stoofpan en bak de uien en de pompoen op matig vuur 10 minuten aan onder regelmatig roeren. Kruid met peper en zout. Voeg de witte wijn toe, laat 5 minuten koken en voeg vervolgens de bouillon toe. Laat nog 20 minuten zachtjes pruttelen.

Meng de inhoud van de pan fijn en voeg tegelijkertijd ook het mengsel van bloem en boter toe.

Voeg de room toe, meng goed en laat onder voortdurend roeren kort inkoken. Kruid met peper en zout indien nodig. Haal van het vuur en voeg de geraspte parmezaan toe.

Dien de pompoensoep op met wat parmezaankrullen, die kunt u op het allerlaatste moment zelf schaven.

Kookboek

Het recept 'Fluweelzachte pompoensoep met Parmezaan' is afkomstig uit het kookboek...

Aan tafel

Cyril Lignac

Dit lijvige kookboek bevat uiteenlopende hoofdstukken, en allemaal zijn ze even smakelijk! Van fijne, feestelijke hapjes tot amuses, de lichte keuken met... lees verder

© Uitgeverij Lannoo

Waardeer dit recept (75 stemmen)

Pompoensoep recept tips

Reacties op dit recept

  • carlaDe bloem en boter als een soort "beurre manié" toevoegen? Beetje bij beetje?

    • RoyMet roux?

    reageren

  • DannyWat een heerlijke soep. Ook de kinderen hebben ervan gesmuld. Een echte aanrader.

    reageren

  • MoniqueEen super lekkere pompoensoep! Variant: 125 gram geitenkaas toevoegen in plaats van Parmezaanse kaas. Succes gegarandeerd.

    reageren

  • J.Ik ben fan! Wat is dit een heerlijke soep. Kan ook prima aangemaakt met een rode wijn i.p.v. wit. Heerlijk recept!

    reageren

  • carlaLekker soepje. Ik varieer het met af en toe de kaas weg te laten en snel aangebraden gekruide rundvleesreepjes toe te voegen, vlak voor het serveren.

    reageren

  • DebbieGisteren gemaakt, een heerlijke soep, tot nu toe voor mij, de lekkerste pompoensoep. Een echte aanrader.

    reageren

  • a.mAnna. Wat een heerlijk recept. Echt een aanrader. Wel een werk om de pompoen klein te snijden.

    • adrienneIk koop zakjes gesneden pompoen, die gooi ik in de vriezer. Dan heb je heel snel de soep klaar. Wel een beetje lui!!

    • AnnaGoede tip. Doe ik tegenwoordig ook. Vaak zijn de blokjes niks duurder dan een hele. Voortreffelijk soepje trouwens, ik heb hem nu al een paar keer gemaakt en succes ermee gehad.

    reageren

  • NellekeHeerlijk! Nu al een aantal keer gemaakt. Heb deze keer de slagroom weggelaten en het zeker niet gemist. De roomboter doet al genoeg zijn best. Anna: ik snij de pompoen in grove stukken.

    reageren

  • LoesHeerlijk soepje. Wij doen er soms nog uitgebakken reepjes spek in. Wij zijn geen vegetariërs.

    reageren

  • MarianZonder de bloem ook echt heerlijk; dit blijft het lekkerste pompoensoep recept en heb al heel veel verschillende recepten geprobeerd.

    reageren

  • AnnaMijn recept: ui in beetje olie, daarna toevoegen knoflook, verse gember, snuf komijn en cayennepeper en blokjes pompoen. Bouillon toevoegen en gaar laten worden. Na pureren blikje kokosolie toevoegen. Geen bloem nodig!

    • sabineHeb vorige week het wetenschappelijk rapport over kokosolie gelezen en heb het product uit de keuken verbannen. Slechter voor je gezondheid dan alle verzadigde vetten bij elkaar.

    • MartineKokosvet is juist hartstikke gezond, als je maar de goede / zuivere variant hebt. Er zijn er die vervuild zijn. Waarschijnlijk is het 'wetenschappelijke rapport' gefinancierd door een bedrijf met een grote U.

    • AnnWij van wc eend adviseren wc eend. Trouwens heerlijke soep, een echte aanrader! Ga hem vandaag voor de tweede keer maken.

    • IngeborgIk vermoed dat Anna een blikje kokosmelk bedoelt en geen kokosolie.

    reageren

  • MarianMijn favoriete soep; ik laat de roux achterwege en dan is hij nog superlekker!!

    • carlaHet is geen roux. Dat dacht ik eerst ook en dan laat je eigenlijk het fluweelzachte achterwege. Dat vond ik nu juist zo bijzonder. Ik heb de bloem en de boter tegelijkertijd in een pannetje gedaan en zo bleef het een enigszins vloeibare bindende substantie.

    reageren

  • BartIk zie verschillende pompoenen, maakt het uit welke te gebruiken?

    • GwenJa, het maakt zeker uit welke pompoensoort je gebruikt. Ik heb dit pompoensoep recept zowel met een flespompoen als met een oranje hokkaido pompoen gemaakt en eerlijk gezegd vind ik het lastig kiezen...

    • ingridQua smaak misschien lastig kiezen, qua verwerking ga ik voor de flespompoen, die vind ik een stuk makkelijker te bewerken...

    reageren

  • carlaWat een mooie, inderdaad fluweelzachte, soep. En dan die parmezaanse krullen: onontbeerlijk. Ik heb genoten.

    reageren