ijs recepten

recept
waardering
 • 1
IJs

IJs

Roomijs, gelato en sorbet zijn elegante desserts die je eenvoudig thuis kunt maken, zowel met de hand als in een ijsmachine. Roomijs dankt zijn zachte, romige structuur aan het draaien of kloppen tijdens het invriezen, waardoor de ijskristallen stukgemaakt worden. Een ijsmachine is makkelijk, maar draaien met de hand levert een even goed resultaat op.

Soorten roomijs

Roomijs is in zijn oorspronkelijke vorm een bevroren dessert op basis van melk of room, soms gebonden met eieren. Andere soorten ijs zijn onder andere semifreddo, parfait, Indiase kulfi en Italiaanse gelato, en ijs gemaakt van yoghurt of tofu. Sorbets en granita's zijn gemaakt op waterbasis en bevatten doorgaans geen zuivelproducten. Ze worden meestal van vruchtenpulp of -sap gemaakt.

Veiligheid

Roomijs is, als het niet goed behandeld wordt, een perfecte voedingsbodem voor bacteriën. Bacteriën gaan normaal gesproken dood als ze voldoende verhit worden en worden bij voldoende lage temperaturen inactief. Het zijn de temperaturen tussen deze twee uitersten die het probleem vormen. Laat custards zo snel mogelijk afkoelen en bewaar zuivelproducten gekoeld tot je ze gebruikt. Roomijs dat een beetje ontdooid en opnieuw ingevroren is, moet snel gegeten en niet nog eens ontdooid worden. Als het volledig gesmolten is, moet je het weggooien. Alle gereedschap moet na gebruik heel goed afgewassen worden en het kan zelfs nuttig zijn de ijsmachine te steriliseren.

Hoe bewaar je roomijs

Bewaar zelfgemaakt roomijs in een plastic of metalen bak die je niet helemaal tot aan de rand vult, zodat het ijs een beetje ruimte heeft om tijdens het bevriezen uit te zetten. Leg bakpapier op het ijs zodat zich geen kristallen vormen en sluit de bak af met een deksel. Eet zelfgemaakt ijs met ei erin binnen 3 dagen. IJs zonder ei blijft langer goed, maar de smaak kan na verloop van tijd wel veranderen.

[ Bron: 'Het grote kookboek' ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

 • Kookboek Mug cakes

  Mug cakes

  Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

 • Kookboek Jamie's comfort food

  Jamie's comfort food

  'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

 • Kookboek Rauw

  Rauw

  In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken