IJstaart recepten

Zie ook

IJstaart

IJstaart

IJstaart is heel simpel om zelf te maken. Je kunt uitgaan van kant-en-klaar ijs, dat je eerst wat zachter laat worden en dan nog lekkerder maakt door er fruitpuree door te roeren. Of fijngehakte chocolade en gedroogde cranberry's of abrikoosstukjes. Vers fruit bevat te veel water en wordt tijdens het bevriezen keihard. Zet in een met vershoudfolie beklede springvorm halve lange vingers of bokkenpootjes tegen de rand. Schep het ijs in het midden en strijk het glad. Je kunt ook laagjes maken van bijvoorbeeld roomijs met aardbeiensorbet. Spuit toefjes stijfgeklopte slagroom op de taart en laat de taart in de vriezer in 2-3 uur weer bevriezen. Garneer de taart uit de vriezer met vers fruit.

IJstaart van meringue

Voor een snelle versie koop je meringue bij de bakker, en anders bak je de meringue zelf. Klop vier eiwitten van verse eieren heel stijf en klop er geleidelijk 240 gram kristalsuiker door. Blijf kloppen tot het eiwit glanst en taai wordt. Strijk het eiwit uit op een met bakpapier beklede bakplaat en schuif deze in een voorverwarmde oven van 175 ¢ªC. Schakel de temperatuur na 20 minuten terug naar 100 ¢ªC en laat de meringue nog een uur drogen en daarna ook in de oven afkoelen. Maak intussen een fruitpuree, bijvoorbeeld van frambozen. Kook 200 gram frambozen met 25 gram suiker en een scheutje water tot ze zacht zijn en wrijf ze door een zeef. Verkruimel de meringue. Klop 250 ml slagroom stijf en meng er 250 ml Griekse yoghurt door met de frambozenpuree en de helft van de schuimkruimels. Strooi een kwart van de kruimels op de bodem van een met bakpapier beklede springvorm. Verdeel het roommengsel erover en laat de ijstaart in de diepvriezer in 3 uur bevriezen. Zet de taart vlak voor het serveren op een schaal en garneer met een berg schuimkruimels in het midden en rood fruit.

[ Beeld: topotishka | Shutterstock.com ]