Perzische rijstpudding

  • 4 personen
  • 60 min
  • waardering 8,2
  • Nagerecht
  • Overige keukens
  • Vegetarisch

Ingrediënten

  • 1 liter volle melk
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 theelepel oranjebloesemwater
  • fijngeraspte schil van 2 sinaasappels
  • fijngeraspte schil van 1 onbehandelde citroen
  • 1 vanillestokje, in de lengte gespleten, merg eruit geschraapt
  • 1 eetlepel kardemomzaad, fijngestampt
  • 100 g risottorijst, goed gewassen
  • 200 ml slagroom
  • 2 eidooiers
  • plukje saffraandraadjes, tussen je vingers verpulverd
  • 8 dadels
  • plukje gedroogde rozenblaadjes

Bereiden

Meng de melk, de suiker, het kaneelstokje, het oranjebloesemwater, de sinaasappel- en citroenrasp, het vanillestokje en het merg, het kardemomzaad en de rijst in een grote pan met dikke bodem op matig vuur. Kook alles ca. 45 minuten onder af en toe roeren, tot de rijst helemaal zacht is. Pas op dat de rijst niet aankoekt, vooral tegen het einde, wanneer hij dik wordt.

Neem de pan van het vuur. Klop de helft van de room met de eidooiers los en roer dit met de saffraan en de dadels door de hete rijst. Laat de massa dan volledig afkoelen.

Klop de resterende slagroom stijf en roer hem door de rijst. Laat hem in de koelkast goed koud worden. Haal voor het serveren het kaneel- en het vanillestokje eruit en schep de rijst in kommetjes. Bestrooi het dessert met rozenblaadjes en met wat je verder nog wilt.

Tip

Je kunt de pudding op diverse manieren afmaken. Bestrooien hem bijvoorbeeld met granaatappelpitjes of bloedsinaasappel, pistachenoten, dadels of amandelen.

Kookboek

Het recept 'Perzische rijstpudding' is afkomstig uit het kookboek...

Stevie Parle's Real Kitchen

Stevie Parle

Spannend en vernieuwend als Ottolenghi, eerlijk en puur als The River Café: Stevie Parle is dé belofte van het moment. Stevie kookt eerlijke thuisgerechten... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (5 stemmen)

Rijstpudding recept tips

Reacties op dit recept

  • WesselienIn plaats van oranjebloesemwater en rozenblaadjes heb ik rozenwater gebruikt en gedroogde abrikozen gekozen in plaats van dadels. Het resultaat: een opzienbarende explosie van smaken.

    reageren