Tortilla met spinazie en jamon

  • 6 personen
  • 25 min
  • waardering 8,3
  • Hapje
  • Spaans
  • Vlees

Ingrediënten

  • 25 g boter
  • 6 eetlepels olijfolie
  • 500 g spinazie, gewassen en uitgelekt
  • 6 biologische of scharreleieren
  • snufje gedroogde oregano
  • 100 g jamón, fijngesneden (naar keuze)

Bereiden

Verhit de boter en 2 eetlepels van de olijfolie in een pan op matig vuur. Voeg de spinazie met een beetje zout en peper toe en laat de blaadjes een paar minuten, regelmatig roerend, slinken tot ze zacht zijn. Schep ze uit de pan, laat ze iets afkoelen en knijp het overtollige vocht er voorzichtig uit. Leg de blaadjes op een snijplank, hak ze grof en doe ze in een kom. Breek de eieren in de kom en meng alles voorzichtig met de oregano en jamón, als je die gebruikt. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Zet een grote koekenpan op matig-hoog vuur. Schenk er als hij heet is nog 2 eetlepels olie in en draai de pan rond om de bodem en wanden met olie te bedekken. Schenk als de olie gaat roken het mengsel erin terwijl je tegelijkertijd met je andere hand met de pan schudt om het gelijkmatig te verspreiden. Zet het vuur lager en bak de tortilla 3-5 minuten. Controleer met een spatel voorzichtig of de onderkant van de tortilla al goudbruin is en de vloeibare bovenkant een ring van gestold ei rond de rand heeft gevormd. Zet het vuur uit, laat de tortilla een minuut rusten, pak een bord van ongeveer dezelfde grootte als de pan en leg het op de pan. Keer de tortilla voorzichtig op het bord. Zet de pan weer op het vuur. Voeg als hij heet is de overige 2 eetlepels olie toe en laat de tortilla zachtjes in de pan glijden om de andere kant te bakken. Zet het vuur lager en stop de randen van de tortilla netjes in. Bak hem tot de onderkant goudbruin is en stevig aanvoelt, en keer hem nogmaals als de tortilla nog vloeibaar in het midden is. Zet het vuur uit, laat de tortilla een paar minuten rusten en laat hem op een schoon bord glijden. Serveer hem nog een beetje warm of op kamertemperatuur.

Kookboek

Het recept 'Tortilla met spinazie en jamon' is afkomstig uit het kookboek...

Morito

Sam & Sam Clark

'Morito' biedt je de heerlijke tapas en mezze van kooklegendes Samuel en Samantha Clark. In 'Morito' vind je meer dan 150 eenvoudige seizoengerechten... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (7 stemmen)

Aardappeltortilla recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!