garnalen recepten

recept
waardering
 • 1
Garnalen

Garnalen

Garnalen leven meestal in ondiep water langs de kust. Ze eten 's nachts en overdag liggen ze ingegraven in het zand met de ogen als antennes erbovenuit. Van de meer dan 2.000 bekende soorten worden maar een aantal bevist. In veel Aziatische en Zuid-Amerikaanse landen worden garnalen gekweekt, vooral de grotere soorten. Thailand is op dit moment de grootste garnalenproducent.

Hollandse garnalen

Noordzeegarnalen - hier bekend als Hollandse garnalen en in België als grijze garnalen - zijn kleine doorschijnende garnalen die worden gevist in de Noordzee Na de vangst worden ze direct aan boord gekookt in zeewater. Ze kleuren dan grijs-roze. Hollandse garnalen zijn moeilijk machinaal te pellen, daarom worden de meeste direct naar Marokko gebracht. Daar worden ze met de hand gepeld in grote pelstations. Hollandse garnalen zijn lichtzoet en aromatisch. Ze hebben meer smaak dan de gewone roze garnalen.

Steurgarnalen

Steurgarnalen zijn iets groter dan de Hollandse garnalen en leven in de Atlantische Oceaan en de Noordzee. Gekookt en gepeld zijn ze echt roze van kleur. Ze worden verkocht als roze garnalen. Ze worden vaak Noorse garnalen genoemd.

Noordse garnalen

Noordse garnalen worden gevangen in de koude Noordelijke zeeën bij Noorwegen, Canada, Groenland en IJsland. Ze zijn groter dan de steurgarnalen en gekookt dieproze van kleur. Noordse garnalen worden gepeld en ongepeld verkocht. Ze hebben een vrij los pantser en zijn goed machinaal te pellen. Soms worden ze als Noorse garnaal in plaats van Noordse garnaal verkocht.

Tijgergarnalen

Tijgergarnalen zie je steeds meer. Zowel vers als in de diepvries, rauw en gekookt en gepeld en ongepeld. Het gaat meestal om de Black Tiger shrimp, een reuzen tijgergarnaal, die wel 40 cm lang kan worden. Tijgergarnalen worden meestal gekweekt. Gekookte, gepelde tijgergarnalen met het staartje er nog aan worden verkocht als cocktailgarnalen.

Garnalen recept tip

Probeer naast een curry of risotto met garnalen ook eens het recept voor garnalen met knoflook en peterselie.

[ Bron: 'Over Vis & Vis' ]

(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)
(advertentie)

Winterse smoothies

Met de koude en donkere wintermaanden in aantocht kunnen we allemaal wel wat extra weerstand gebruiken. Deze smoothies zijn niet alleen heel erg lekker, ze zitten ook boordevol vitamines en antioxidanten. Hierdoor krijgt je immuunsysteem de extra boost die het nodig heeft. Je hebt alleen een blender nodig om ze te maken.

nieuwe kookboeken

 • Kookboek Mug cakes

  Mug cakes

  Een eenpersoonscakeje direct gebakken in een beker in de magnetron, dat gaat vliegensvlug! Binnen twee minuten staat er een heerlijke... bekijk 'Mug cakes'

 • Kookboek Jamie's comfort food

  Jamie's comfort food

  'Jamie's comfort food' is met meer dan 100 recepten het kookboek voor elk moment in je leven dat je iets te vieren hebt... bekijk 'Jamie's comfort food'

 • Kookboek Rauw

  Rauw

  In 'Rauw' staan 115 frisse recepten, van rauw tot heel kort gekookt, zodat al het goede uit de producten behouden blijft... bekijk 'Rauw'

bekijk alle kookboeken