Rivierkreeftjes recepten

Zie ook

Rivierkreeftjes

Rivierkreeftjes

Rivierkreeftjes zijn een miniatuuruitvoering van de grotere zeekreeft en leven in zoet water. Ook in Europa - in Frankrijk zijn ze bekend als ecrévisses - zwemmen hier en daar nog rivierkreeftjes. De inheemse soort is sinds begin vorige eeuw bijna uitgestorven en verdrongen door de Amerikaanse rivierkreeft. In de Zuid-Hollandse en Utrechtse wateren zijn deze Amerikaanse kreeftjes zelfs een ware plaag die het hele ecosysteem in de war schopt. Voor een maaltje rivierkreeft kun je ook terecht bij de viswinkel en supermarkt. Daar koop je ze gepeld en wel. Dat scheelt enorm in tijd.

Rivierkreeftjes recept tips

Gepelde rivierkreeftjes lijken qua uiterlijk op gepelde garnalen, maar zijn wat roder en vleziger. Heerlijk in salades en cocktails. Meng de grof gesneden rivierkreeftjes bijvoorbeeld met kleine blokjes bleekselderij en mango en ringetjes bosui. Serveer ze in kleine glaasjes met een zelfgemaakte cocktailsaus die je pittig op smaak brengt met Tabasco. Of roerbak gepelde rivierkreeftjes met grof gesnipperde ui, fijngehakte knoflook en rode peper en tomaat en server ze met gele rijst. Of maak romige pasta met rivierkreeftjes: meng beetgaar gekookte penne met mascarpone en een scheutje pastakookvocht en schep er rivierkreeftjes met verse tomaatreepjes en bosui door. Serveer de pasta in diepe borden en strooi er rijkelijk verse basilicum en vers geraspte Parmezaanse kaas over.

[ Beeld: Grezova Olga | Shutterstock.com ]