Tonijn recepten

Zie ook

Tonijn

Tonijn

Tonijnen zijn er in allerlei soorten en maten. Het zijn razendsnelle, krachtige zwemmers van 1½-3 meter met een donkerblauw tot zilverkleurige huid. Ze leven in scholen in tropische en gematigde zeeën. Tonijn is een echte viseter, maar wordt zelf opgegeten door orka's. De blauwvintonijn is het bekendst en vooral geliefd bij Japanners. Deze soort wordt steeds meer vervangen door de wat minder vette geelvintonijn en skipjack. Bonito is een kleinere tonijnsoort uit de Middellandse Zee. Het visvlees van tonijn is compact en stevig en lijkt qua structuur op vlees. Verse tonijn is geschikt om te roosteren, maar ook om rauw te eten, bijvoorbeeld als sushi of carpaccio.

Verse tonijn

Omdat tonijn een vette vis is, bederft hij snel. Verse tonijnsteaks moeten stevig aanvoelen en 'vlezig' ruiken, beslist niet visachtig. Dep tonijnsteaks voor gebruik droog met keukenpapier en consumeer ze zo snel mogelijk na aankoop.

Tonijn visserij

Het eerste speciaal voor de tonijnvisserij ontworpen schip dateert uit 1906; deze schepen werden de bevoorraders van de conservenindustrie. Het duurde tot 1930 totdat de eerste reders hun schepen met gekoelde ruimen lieten uitrusten. Tegenwoordig is de tonijnvangst een geautomatiseerd bedrijf waarbij gebruik wordt gemaakt van elke vooruitgang in de techniek, zoals het markeren van de trek, het opsporen van scholen per helikopter en koersbepaling per satelliet. Ook is er veel veranderd bij de opslag van de levend gevangen vissen, die tegenwoordig in enorme drijvende kooien worden vastgehouden. Zo kan de tonijn nog worden vetgemest en later op de markt gebracht, zelfs over de hele wereld. Eenzelfde tonijn kan in stukken verdeeld in vier uithoeken van de wereld worden verkocht. ¹)

[ Bron: 'Over Vis & Vis' | 'De Grote Larousse Gastronomique' ¹) ]

[ Beeld: Vicuschka | Shutterstock.com ]