Gehaktballetjes recepten

Gehaktballetjes

Gehaktballetjes

Wij zijn gehecht aan onze Hollandse gehaktbal, maar als je even over de grens kijkt, zie je dat ook overal elders in de wereld gehakt een populair product is. Veel landen hebben hun eigen 'gehaktbal', al is die niet altijd rond. Zweedse gehaktballetjes lijken qua smaak nog het meest op onze eigen gehaktbal, maar hoe zuidelijker je komt hoe pittiger het gehakt wordt. In Spanje maken ze gehaktballetjes met chorizo en veel paprika als tapas. In Griekenland worden lamsgehaktballetjes geserveerd met een romige citroensaus. En in Turkije en de Balkan hebben ze de vorm van kleine worstjes en zijn ze pittig gekruid met chilipoeder, komijn en vooral ook veel verse peterselie en munt. In China mengen ze vaak fijngehakte garnaaltjes door het gehakt en omhullen ze de balletjes met een laagje rijst. Wil je het toch dichtbij huis houden, dan kun je ook op onze eigen gehaktbal variëren en er blokjes kaas, reepjes ham of fijngehakte gedroogde tomaat door mengen.

[ Beeld: Anna Kurzaeva | Shutterstock.com ]