Döner kebab light

  • 4 personen
  • 25 min
  • waardering 7,5
  • Hoofdgerecht
  • Mediterraan
  • Vlees

bevat per portie

  • 361 kcal

Ingrediënten

  • 200 g magere uitgebeende lamsbout
  • 200 g mager lamsgehakt
  • ½ middelgrote ui, grof gehakt
  • 1 theelepel gemalen koriander
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 theelepel bloem
  • 4 witte of volkoren pitabroodjes (ca. 60 g per stuk)
  • sproei-olie
  • pikante chilisaus (eventueel)
  • voor de knoflooksaus
  • 4 eetlepels vetvrije yoghurt
  • 1 grote teen knoflook, uitgeperst
  • mespunt grof zeezout
  • voor de salade
  • 2 grote tomaten, in plakjes
  • 100 g komkommer, in plakjes
  • gesnipperde sla
  • gesnipperde ingelegde chilipeper (eventueel)
  • snippers wittekool en rode uiringen (eventueel)

Bereiden

Maak de knoflooksaus. Meng alle ingrediënten in een kommetje en houd de saus apart om de smaken aan elkaar te laten wennen.

Haal al het zichtbare vet van het lamsvlees en snijd het vlees in stukken van 3 cm. Doe het gehakt en het vlees in een keukenmachine met ui, koriander, komijn, 1 theelepel grof zeezout en veel vers gemalen zwarte peper. Draai de massa zo glad mogelijk. Misschien moet je het deksel er een paar keer afhalen om de massa omlaag te drukken. Ga door tot de massa de juiste consistentie heeft.

Verdeel het gehakt in 4 ballen. Neem een stuk plasticfolie van 60 cm en bestuif het met ¼ theelepel gezeefde bloem. Leg op de ene helft van de folie een portie gehakt en vouw de andere helft eroverheen. Rol het met een deegroller dun uit. Deze manier van uitrollen voorkomt dat het gehakt blijft kleven, maar het lapje is kwetsbaar, dus rol het niet te dun uit – ca. 5 mm is precies goed. Laat het gehakt tussen het plastic liggen. Doe hetzelfde met de andere porties.

Leg de broodjes op een bakplaat en bak ze 1-2 minuten per kant onder een middelhete grill. Houd ze warm. Besproei een grote koekenpan met antiaanbaklaag licht met olie en zet hem op middelhoog vuur.

Haal de plasticfolie van de bovenkant van een portie. Trek ook de onderkant eraf, neem het gehakt heel voorzichtig op een spatel of op je handpalm en leg het in de hete pan. Doe hetzelfde met een tweede portie en bak ze allebei een minuutje per kant; ze moeten lichtbruin en gaar zijn. Plet het gehakt in de pan door er met een spatel op te drukken. Leg de porties op een warme schaal en bak de twee andere.

Leg de warme pita's op een plank en snijd ze aan één kant open. Vul ze met salade en het hete vlees. Schep er de knoflooksaus en eventueel ook de chilisaus op. Een paar ingelegde chilipepers maken alles extra authentiek!

Extra benodigd

Keukenmachine, plasticfolie

Kookboek

Het recept 'Döner kebab light' is afkomstig uit het kookboek...

Echte mannen dieet 2 (stiekem ook voor vrouwen)

Dave Myers & Si King

Het 'Echte mannen dieet 2 (stiekem ook voor vrouwen)' is het nieuwe dieetboek van The Hairy Dieters. Het vervolg... lees verder

© Kosmos Uitgevers

Waardeer dit recept (2 stemmen)

Lamsvlees recept tips

Reacties op dit recept

  • Er zijn nog geen reacties op dit recept. Wees de eerste!