Jamie Oliver: in de pan gebraden kip met zoetzure saus

  • 4 personen
  • 105 min
  • waardering 8
  • Hoofdgerecht
  • Overige keukens
  • Gevogelte

Ingrediënten

  • 1 kip van 2 kg, liefst biologisch
  • 1 handvol verse peterselie, grof gehakt
  • 4 stukken gember ter grootte van een duim, ongeschild geraspt
  • 2 rode paprika's, gehalveerd
  • 2 gele paprika's, gehalveerd
  • 4 rode uien, gepeld
  • 2 verse Spaanse peper, doormidden gebroken
  • 1 rijpe ananas, geschild, in vieren gesneden en gehakt
  • 1 theelepel venkelzaad, gestampt
  • olijfolie
  • 2 eetlepels suiker
  • 6 eetlepels balsamicoazijn

Bereiden

Verwarm de oven voor op 190 °C. Bestrooi de kip van binnen en van buiten royaal met zout en peper en prop hem vol met een mengsel van peterselie en gember. Snijd de paprika's en rode uien in vieren en leg ze in een koude braadpan. Doe er de pepertjes, ananas en het gestampte venkelzaad bij. Sprenkel er 3 flinke scheuten olijfolie over, strooi er peper en zout op en schud door elkaar tot alles gelijkmatig verdeeld is. Leg de kip er bovenop, sprenkel er een beetje olie over en zet hem 90 minuten in het midden van de voorverwarmde oven. De kip is klaar als je de botjes makkelijk uit de poten kunt trekken.

Schep als de kip klaar is de braadsappen over de kip. Haal de kip met de helft van de groenten en ananas uit de pan, leg ze op een bord en laat ze 5 minuten afkoelen terwijl je de saus maakt. Doe de rest van de groenten en de ananas met de suiker en balsamicoazijn in een keukenmachine en breng het mengsel op smaak met zout. Pureer dit alles tot een heerlijke saus - voeg als dat nodig is wat kokend water toe om de saus smeuïger en dunner te maken. Om hem nog gladder te maken kun je de saus zelfs door een grove zeef wrijven, maar ik doe dat niet. Breng hem op smaak met peper en zout.

Eerlijk gezegd kan ik niets lekkerders verzinnen om bij deze kip te serveren dan wat eenvoudige, roergebakken noedels, of wat gestoomde of gekookte rijst. Zet de kip en de groenten gewoon midden op tafel en val aan.

Extra benodigd

Keukenmachine

Persoonlijke noot

'Dit is een fantastisch kipgerecht, al klinkt het ietwat gewoontjes. Ik moet steeds nieuwe kipgerechten blijven bedenken omdat mijn vrouw Jools elke zondag kip wil eten. Ik begin er een beetje hoofdpijn van te krijgen, maar dit is een van mijn meest recente kunstwerkjes waarmee ik altijd een lach op haar schattige snuitje weet te toveren.' - Jamie Oliver

Kookboek

Het recept 'Jamie Oliver: in de pan gebraden kip met zoetzure saus' is afkomstig uit het kookboek...

Happy Days met the Naked Chef

Jamie Oliver

"Mijn boeken zijn voor mensen die de kortste weg willen nemen, maar ook iets fantastisch van hun dagelijkse maaltijden willen maken. Mensen die zichzelf en hun... lees verder

© Kosmos Uitgevers. Beeld: David Loftus

Waardeer dit recept (37 stemmen)

Gebraden kip recept tips

Reacties op dit recept

  • RiaEcht een heel smakelijk recept wat je steeds weer gaat maken.

    reageren

  • HenkWat doe je met de gember?

    • locoGember wordt altijd geschild.

    reageren

  • redactie okoko receptenZie het begin van het recept: 'Bestrooi de kip van binnen en van buiten royaal met zout en peper en prop hem vol met een mengsel van peterselie en gember.'

    reageren

  • MelitaVooral de saus, die je maakt van de helft van de groente is echt heerlijk. Een voordeel is, dat het geheel heel mager is dus geen zorgen voor diegene die wil afvallen!

    reageren

  • KristaIk vind het ook super! Die saus heel lekker. Dit is een gerecht waar ik altijd naar terug grijp.

    reageren

  • martenDeksel wel of niet op de braadpan?

    reageren

  • BiancaTips om de saus te maken zonder keukenmachine?

    reageren

  • HansAbsoluut geen aanrader. In ons gezin vond niemand het lekker.

    reageren

  • SuzanneDe gember door een schaaf halen. Vindt het een geweldig recept! Beter en lekkerder kan gewoon niet.

    reageren