
Pizza bianca met geroosterde paddenstoelen
- 1 pizza van 20x30 cm
- 30 min
- waardering 8,5
- Hoofdgerecht
- Italiaans
- Vegetarisch
Ingrediënten
- 260 g pizzadeeg in Napolitaanse stijl (zie onderaan het recept)
- 50 g ricotta
- 20 g pecorino romano, plus om erbij te serveren
- 75-100 g fior di latte, gesneden of gescheurd
- peterselie, grof gehakt, om te garneren
- voor de paddenstoelen
- 100 g kastanjechampignons (of paddenstoelen naar keuze), in plakjes
- 15 g boter
- extra vierge olijfolie, om te besprenkelen
- zeezoutvlokken
- 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
Bereiden
Verwarm je pizzaoven voor tot 260 °C en verwarm in de oven een gietijzeren pan voor het bakken van de kastanjechampignons.
Doe de kastanjechampignons en de boter in de pan zodra de pan heet is en schenk een flinke scheut olijfolie erbij. Bak de paddenstoelen een paar minuten in de oven, voeg het zout en de plakjes knoflook toe en bak ze een paar minuten tot de paddenstoelen een mooi goudkleurig zijn. Zet de pan aan de kant.
Verwarm je pizzaoven voor tot 430 °C.
Duw en rek het deeg uit tot een cirkel van 30,5 cm. Beleg het deeg met de ricotta, rasp de pecorino erboven en verdeel de fior di latte en de paddenstoelen over de pizza.
Schuif een dun met bloem bestoven pizzaschep onder de pizza en herschik indien nodig de toppings.
Sprenkel wat olijfolie over de pizza, schuif hem in de oven en bak hem bij een hoge vlam. Draai de pizza iedere 15 tot 20 seconden een kwartslag. In totaal zal het 60 tot 90 seconden duren om de pizza te bakken.
Maak de pizza af met gehakte peterselie en wat extra pecorino romano.
Pizzadeeg in Napolitaanse stijl
Verdeel 600 ml koud water in twee porties: 590-595 ml (eerste portie water) en 5 tot 10 ml (tweede portie water). Giet de eerste portie water in de kom van een standmixer met deeghaak, voeg 2 g droge gist toe en mix een paar minuten op lage snelheid tot de gist is opgelost. Voeg 1 kg '00' bloem toe, mix op lage snelheid tot alle bloem en het water gemengd zijn en je geen droge stukjes bloem meer ziet. Zet de mixer uit en laat het deeg 1 tot 2 minuten rusten. Voeg 30 g zout en de tweede portie water toe en mix nog 2 minuten op matige snelheid tot al het zout is opgenomen. Laat het deeg 5 minuten rusten voordat je het uit de kom van de mixer haalt. Als je het deeg, nadat je het uit de kom van de mixer hebt gehaald, wilt invriezen, verdeel het dan in het gewenste aantal porties en vries het deeg in voordat het gaat rijzen. Maak een grote bal van het deeg. Leg de deegbal in een kom, dek de kom af en laat het deeg 3 tot 4 uur op kamertemperatuur staan. Verdeel het deeg in stukken van 260 g, draai ballen van de stukken, bol ze op, leg ze in een rijsbak en dek de bak af. Laat het deeg 30 minuten tot 1 uur op kamertemperatuur staan, zet de rijsbak in de koelkast en laat het deeg 24 tot 48 uur fermenteren. Laat de deegballen, nadat je ze uit de koelkast hebt gehaald, in 3 tot 6 uur op kamertemperatuur komen voordat je gaat bakken (de tijd varieert afhankelijk van de kamertemperatuur).
Opmerking
Bianca betekent 'wit'. Geen tomatensaus. Deze pizza, die is bedekt met knoflookolie en belegd met geroosterde paddenstoelen, zit boordevol smaak. Onderschat nooit een pizza zonder saus.
Kookboek
Het recept 'Pizza bianca met geroosterde paddenstoelen' is afkomstig uit het kookboek...

Pizza Volume 01
Tom Gozney
Leer perfecte pizza's maken met 'Pizza Volume 01'. Maak echt goed deeg en ga aan de slag met de receptuur van de beste pizzabakkers ter wereld: maak pizza cacio e pepe van Daniele Uditi of dé pizza bianca van Frank Pinello... lees verder
© Good Cook