Stamppot sla met spekjes

Stamppot sla met spekjes
  • 4
    personen
  • 0
    min voorbereiden
  • 35
    min bereiden
  • 0
    min wachten
  • waardering8.1
    obv 17 waarderingen
  • Hoofdgerecht
  • Vlees
  • Hollands

Ingrediënten

  • 1½ kg aardappelen, in stukken
  • 250 g mager rookspek, in dobbelsteentjes
  • 600 g sla
  • 500 ml melk
  • 25 g boter
  • 1 mespunt nootmuskaat

Bereiden

Breng de aardappelen in een pan met een bodempje water aan de kook en kook ze in 20 minuten met het deksel op de pan gaar. Bak intussen de dobbelsteentjes spek langzaam uit in de koekenpan.

Verwijder de lelijke bladeren van de sla, was de groente goed, dep de bladeren droog en snijd ze fijn.

Breng de melk aan de kook. Giet de aardappelen af en stamp ze met de boter, ½ theelepel zout, de nootmuskaat en de gekookte melk tot een smeuïge puree. Roer er dan de sla door en warm het gerecht nog even op (niet te lang, want dan wordt de sla half gaar en dat is niet lekker).

Schep de stamppot in een schaal en schenk ten slotte het spekvet met de spekjes erover.

Het recept 'Stamppot sla met spekjes' is afkomstig uit het kookboek Stamppot van diverse auteurs. © De Lantaarn.

reacties op dit recept

  • Jan Kees Bij ons wordt dit altijd gemaakt met fijn gesneden rauwe andijvie. Is net iets smaakvoller en blijft iets langer knapperig. Maar het devies blijft: direct serveren!
  • g ik heb ook altijd stamppot met sla willen maken,maar hij werd altijd slapjes,de sla,dan. verder lukken alle stamppotten,met alle groenten,zoals,spruiten spinaz- ie,en ook spercibonen.
  • vera Misschien ijsbergsla gebruiken?
  • M. Voor het serveren nog een handvol rauwe sla toevoegen.
    IJsbergsla is wel ietwat knapperiger, maar minder smaakvol dan botersla. M
  • Rob Een tip. Romanosla, die is knapperig en lekker als stamppot.
  • vera Stamppot met rauwe andijvie, spekjes en een scheutje azijn heet stimpstamp. Het lievelingseten van de kinderen! Lekker!
  • Mieke Met rucola is het ook lekker. Stamppot rauwe andijvie en spekjes doe ik altijd wat prei of lenteui door en beetje mayonaise erover.
  • Esta Scheut azijn, stukjes gekookt ei en flink de pepermolen alles roeren heerlijk, noemen wij geroerde sla met spekjes. Eten we altijd als we terug komen van vakanties.
  • Miriam Spekjes eerst uitbakken in spekvet uitje en knoflook bakken, daar sla, andijvie of wat dan ook even in aanbakken. Puree met flink wat nootmuskaat en peper (zonder melk kan heel goed). De knapperige spekjes erover heen. Met zonnebloempitten geroosterd met een scheutje sojasaus en/of kleine stukjes kaas die je lekker kan laten smelten in de stamppot. Zo leren kinderen alle groentes eten.
  • Rie Ik vind de lekkerste stamppot die met verse knapperige raapstelen. Niet te smalle reepjes snijden en vooral de steeltjes gebruiken. Heerlijk met gebakken spekjes.

reactie toevoegen

plaats in kookboek
zet op weekmenu
plaats op shopping list
print dit recept
email naar vriend(in)
waardeer dit recept
(advertentie)
mijn okoko recepten
(advertentie)

nieuwe kookboeken

  • Kookboek Snel klaar

    Snel klaar

    Lekker, gezond en zó klaar. Te drukke agenda om te koken? Dit boek bewijst dat je in enkele minuten een lekkere en gezonde maaltijd... bekijk 'Snel klaar'

  • Kookboek Ceviche

    Ceviche

    Met dit kookboek leer je de perfecte ceviche te bereiden. Ceviche van zalm, makreel, sardine, tonijn, dorade, zeebaars, griet... bekijk 'Ceviche'

  • Kookboek Soep simpel

    Soep simpel

    Verras met zelfgemaakte soep! Van lichte bouillonsoepjes tot hartige maaltijdsoepen: 100 heerlijke recepten om... bekijk 'Soep simpel'

bekijk alle kookboeken