Gehaktbal met gratin van witlof en aardappelen

  • 4 personen
  • 50 min
  • waardering 7,4
  • Hoofdgerecht
  • Hollands
  • Vlees

Ingrediënten

  • 600 g aardappelen, in plakjes
  • 4 struiken witlof, in de lengte gehalveerd
  • 1½ kuipje Boursin Cuisine Knoflook & Fijne kruiden
  • 250 ml melk
  • 100 g geraspte kaas
  • paneermeel
  • 500 g gehakt
  • 2 eieren
  • 1 sjalotje, fijngesneden
  • 1 theelepel nootmuskaat
  • 2 eetlepels boter

Bereiden

Verwarm de oven voor op 180 °C.

Leg de aardappelplakjes in een ovenschaal. Leg het witlof op de aardappelplakjes. Meng 1 kuipje Boursin Cuisine met de melk en giet dit over de aardappelen en witlof. Bestrooi vervolgens met de geraspte kaas en wat paneermeel. Bak de aardappelen en witlof in de oven in 45 minuten gaar.

Kneed intussen het gehakt met de eieren, ½ kuipje Boursin Cuisine, de sjalot, nootmuskaat en wat paneermeel door elkaar. Verdeel het gehakt in 4 porties en maak er mooie ballen van. Verwarm de boter in een braadpan en bak de gehaktballen aan de buitenkant bruin. Zet het vuur wat zachter, voeg wat water toe en laat de ballen 20 minuten garen. Serveer de gehaktbal met de gratin.

Bron

Het recept 'Gehaktbal met gratin van witlof en aardappelen' wordt je aangeboden door Boursin

Waardeer dit recept (15 stemmen)

Reacties op dit recept

  • KookBeginnerToch voor een beginner, niet al te gemakkelijk. De boursin begon uiteindelijk te schiften en de gratin was vloeibaar. Heb dus iets fout gedaan. De gehaktballen waren heerlijk!!!

    reageren

  • MartineDit gerechtje oogstte veel succes thuis. Na het lezen van de commentaar van de beginnende kok, heb ik veiligheidshalve een ei aan de saus toegevoegd, dit kwam de consistentie van de gratin ten goede. Misschien is het een foutje in het recept? Het geheel was in ieder geval zeker voor herhaling vatbaar, ook met andere soorten vlees. Ik heb hierbij gegrilde kalfskoteletjes geserveerd. Lekker!

    reageren

  • JohanHeerlijk gerecht, maar bij gebruik van rauwe ingrediënten beveel ik aan dit gerecht zeker 60 min in de oven te zetten. Mijn ervaring is dat het anders niet voldoende gegaard is.

    reageren

  • JanNet als Johan concludeer ik dat de lof na 45 min op 180 graden nog hartstikke hard is. Zelfs na 60 min is hij nog niet zacht. Ik zou de lof een volgende keer eerst even blancheren. NB Ik had kant en klare (voorgekookte) aardappelschijfjes gebruikt. Die waren na 60 min redelijk...

    reageren

  • RobGewaarschuwd door mijn voorgangers heb ik aan de boursin-saus een ei toegevoegd en heb ik mijn voorgekookte aardappelschijfjes en witlof eerst vijf minuten voorgebakken. De geur die later uit de oven kwam was heerlijk. Ik heb echter een uur gewacht en dat is te lang. Er was niets smeuigs meer te vinden. De volgende keer houd ik het op 45 minuten. Het is, denk ik, een kwestie van de gulden middenweg.

    reageren