Aardappelgratin (aardappelen dauphinoise)

4 personen
bereiden

waardering 8,3obv 100 waarderingen

Ingrediënten

  • 165 ml melk
  • 165 ml slagroom
  • handjevol grote tenen knoflook, gehalveerd
  • 700 g bloemige aardappelen, zoals Bildtstar of Bintje
  • 30 g boter

Bereiden

Schenk de melk en slagroom in een pan en doe de knoflook erbij. Breng langzaam aan de kook, neem de pan van de hittebron en zet hem apart, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen, terwijl je de aardappelen bereidt.

Verwarm de oven voor op 150 °C / gasstand 2. Schil de aardappelen en rasp ze met een mandoline in dunne plakjes.

Rangschik een laag aardappelschijfjes in een ronde gratineerschaal of ovenbestendige sauteerpan, met een doorsnede van 25 cm. Breng op smaak met royaal zout en peper en schenk er wat van de romige melk over. Herhaal het proces met de rest van de aardappelen. Druppel er nog een restje kookvocht over.

Rangschik wat klontjes boter op de aardappelen en bak ze ongeveer 1½ uur in de oven tot de aardappelen aan de boven kant goudbruin zijn en door en door zacht als je er met de punt van een scherp mes in prikt. Serveer de aardappelgratin gloeiend heet.

Opmerking

'Dit is geloof ik mijn favoriete aardappel-als-begeleider. Het fijne is dat het ruim van tevoren kan worden voorbereid om dan langzaam in de oven te garen. Het past bijzonder goed bij gebraden lamsvlees.' - John Burton Race

Kookboek

Het recept 'Aardappelgratin (aardappelen dauphinoise)' is afkomstig uit het kookboek...

Verborgen smaken

John Burton Race is een topchef met een passie voor heerlijk eten. In dit boek werkt hij met zijn favoriete ingrediënten: de fijnste groenten en fruit, de... lees verder

© Unieboek - Van Dishoeck

Aardappelgratin tips

Reacties op dit recept

  • sisca Lijkt me heel lekker. Ga het morgen maken.
  • Bas Dit is inderdaad een erg lekker bijgerecht. Een van mijn favorieten! Ik doe er vaak zelf per laagje aardappels een heel klein beetje nootmuskaat overheen. Maar ook zonder de nootmuskaat is het heerlijk!
  • Conny Als je niet zoveel tijd hebt, kun je de aardappelplakjes ook even 5 minuten voorkoken. (Kan je vantevoren doen.) Ze zijn dan binnen 1 uur gaar.
  • Monique Echt super lekker! Ik kookte de aardappeltjes ook altijd eerst voor. Maar dit is veel lekkerder. Duurt natuurlijk wel langer, maar dan heb je ook wat! Ook de kinderen vonden het heerlijk.
  • carla Wel heel veel calorieën.
  • Lilian Ook lekker: een paar takjes tijm mee laten koken in de melk!!
  • Peter J. Lijkt me heerlijk, alleen bintjes zijn nu bepaald geen bloemige aardappels. Dat is bijvoorbeeld Dore en Eigenheimer wel.
  • Babs Met welke groente is dit lekker? En rundvlees erbij lijkt mij een groot succes. Ik ga het van het weekend maken. Barbera
  • carla Zelf maak ik het altijd een beetje anders, maar ga dit zeker ook eens proberen; vooral de knoflook in het melk-roommengsel intrigeert me. Ik doe de oven op 180 graden en neem dan 50 à 60 minuten de tijd voor de aardappelen om te garen. Ben spaarzaam met zout, gebruik wat geraspte emmentaler of gruyere tussen de laagjes aardappel. Was bovendien de aardappelen niet om geen verlies van bindmiddel te hebben.
  • Ursula Dit recept is zo makkelijk en het resultaat verrassend lekker! Deze blijft in mijn menu!
  • Doriet Ik mix altijd een ei met 1,5 dl room, 1 dl melk, wat nootmuskaat en twee tenen knoflook, wat zout en peper met de staafmixer en doe er wat pittige gruiere over, dit is zo heerlijk en gaat tot het laatste schijfje op.
  • greta Een bijkomende smaakmaker: je recipient vooraf inwrijven met een halve teen verse look, ipv tijm mee te koken in de melk: versnipperen tussen de lagen door, idem ragfijne uiringen.
  • Lidy Ik heb tussen elke laag aardappels dunne plakjes Munsterkaas gedaan. Dat heb ik in de Elzas gegeten en dat was heerlijk.
  • Joska Wat een geweldig lekker recept!
  • Gerard Ja, dit is lekker en de hoeveelheid calorieën valt mee: je hoeft de ovenschaal nauwelijks in te vetten, dus dat scheelt alweer. Minder zout gebruiken, is niet nodig en bovendien ongezond. Ik gebruik zelf ook wel een kleine hoeveelheid kummel. Heerlijk met venkel, maar ook met meegebakken paprika. Gebruik als ik kaas toevoeg ook wel strooikaas (Geska), gezond, niet vet en geeft meer pit.
  • Jennifer Ik ga het proberen met knolselderij. Moet kunnen dat is koohlydraatarm. Ik ben namelijk diabeet. En eet geen aardappelen, pasta of rijst.