Rucola-gnocchi met broodkruim en gebruinde boter

4 personen
bereiden

waardering 7,7obv 3 waarderingen

Ingrediënten

  • 1 kg bloemige aardappelen
  • 200 tot 300 g bloem
  • 1 ei
  • 50 g blaadjes rucola, fijngehakt
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • een snufje nootmuskaat
  • voor het gekruid broodkruim
  • 3 teentjes knoflook
  • 50 g zwarte olijven, zonder pit
  • 3 takjes verse tijm of 1 takje verse rozemarijn, blaadjes of naaldjes afgerist
  • de geraspte schil van een onbespoten citroen
  • 60 g zacht wit broodkruim (gemaakt van ciabatta bijvoorbeeld)
  • 50 g versgeraspte Parmezaanse kaas
  • voor de botersaus
  • 100 g boter
  • 8 verse salieblaadjes

Bereiden

Kook de aardappelen heel en met schil 20 tot 25 minuten in gezouten, kokend water. Laat ze dan 20 minuten drogen in een op 210 °C voorverwarmde oven. Verwijder de schil en druk ze terwijl ze nog warm zijn door een pureeknijper. Doe de aardappelpuree en drie kwart van de bloem op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en doe er het ei, de rucola, de Parmezaanse kaas, 1 theelepel zout en wat nootmuskaat in. Meng alles met je handen zonder al te veel te kneden tot een deeg. Het deeg moet zacht en niet plakkerig zijn. Voeg als het deeg te plakkerig is nog wat bloem toe.

Bestuif een werkvlak royaal met bloem. Rol het deeg met je handen uit tot 4 rollen, elk van 2 cm doorsnee. Snijd de rollen in stukjes van 2 cm. Rol de stukjes even heen en weer met de achterkant van een met bloem bestoven vork zodat er groefjes in komen.

Kook de helft van de gnocchi ongeveer 2 minuten in een grote hoeveelheid kokend, gezouten water tot ze naar boven drijven. Giet ze af en schep ze om met een scheutje olijfolie. Kook de tweede portie op dezelfde manier.

Draai voor het gekruid broodkruim de knoflook met de olijven, tijm of rozemarijn en de geraspte citroenschil in een keukenmachine. Voeg het broodkruim en de geraspte Parmezaanse kaas toe en draai weer kort tot alles gemengd is. Breng op smaak met zout en peper.

Laat de boter smelten op laag vuur en voeg de salieblaadjes toe. Laat verhitten tot de boter niet meer schuimt, mooi licht goudbruin is en naar noten ruikt. Giet de boter door een met neteldoek beklede zeef of door een fijne zeef.

Strooi vlak voor het serveren het broodkruim over de gnocchi en sprenkel er dan de gebruinde boter over.

Extra benodigd

Keukenmachine

Kookboek

Het recept 'Rucola-gnocchi met broodkruim en gebruinde boter' is afkomstig uit het kookboek...

Gnocchi verrassend anders

Ontdek zelf hoe je thuis gnocchi kunt maken. Naast het oorspronkelijke recept voor gnocchi kan je ook schitterende variaties gaan maken (gnocchi met ricotta, van... lees verder

© Good Cook

Gnocchi tips